Johan Jakob Tengströmiltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
5.4.1847
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Hki 5.4.1847

 

Hyvä Ystävä. 

 

En usko Sinun pahastuneen minuun, koska se merkitsisi uskottomuutta sen mielenlaadun lujuudelle, jota osoittamalla olet aiemmin sangen monesti sekä kunnioittanut että ilahduttanut minua. Pelkään kuitenkin, että olen antanut Sinulle aihetta tyytymättömyyteen, vaikka en osaa lainkaan aavistaa, mistä se johtuu. Tämä kirje ei voi jäädä vastausta vaille. Älä puutu vastauksessasi lainkaan tähän esittämääni epäilykseen, jos se on aiheeton. Ei minullakaan ole siihen muuta syytä kuin se, ettet ole antanut kuulua itsestäsi lainkaan viimeksi lähettämieni kirjeitten jälkeen.

Täten Sinulle esitetään kysymys, joka vaatii vastausta tai jonka vastaamatta jääminen merkitsisi kysymyksen tylyä torjumista. Aion nimittäin ehdottaa filosofiselle tiedekunnalle, että Sinut kesällä edessä olevassa promootiossa promovoidaan kunniatohtoriksi. Oman kunniani kautta vakuutan, etten niinkään pyri Sinun kunniasi korottamiseen kuin sen häpeän torjumiseen, joka minulle ja tiedekunnalle koituisi Sinun unohtamisestasi, ja tulevan promootion maineikkuuden ja arvostuksen lisäämiseen tällaisen kunniatohtorin promovoinnilla. Veli Snellman! Suo minulle se ilo, että saan näin urani lopussa tehdä Sinusta tohtorin, niin kuin on tapana sanoa. Älä ole niin ylpeä, että torjut pyyntöni, joka, sen sanon vielä kerran, ei tähtää suosionosoituksen antamiseen Sinulle, vaan jota pyydän sen takia, että pyynnön esittämättä jättäminen olisi minulle itselleni häpeäksi, enkä näin ollen mitenkään voi haluta enkä todella haluakaan Sinun pitävän tätä pyyntöä ystävyydenosoituksena minun puoleltani. Jos kieltäytyisit hyväksymästä pyyntöäni, en näin ollen myöskään pitäisi sitä kielteisenä suhtautumisena muuhun kuin itse asiaan; en kuitenkaan ymmärrä, mistä syystä voisit suhtautua tähän torjuvasti, enkä näin ollen voi itsehillintään turvautumatta pysyä pelkästään asiassa enkä sopeutua ajatukseen, että se olisi yhdentekevä.

Kerro perheeltäni ja minulta kunnioittavat, runsaasti kaikkea hyvää toivottavat terveiset Rouvallesi, vaikka hän ei meitä tunne.

Odottaen ja toivoen vakuutustasi, ettet kieltäydy ottamasta vastaan kunniatohtorin arvoa, jos tiedekunta sitä Sinulle tarjoaa, vaan tyydyt tarjoukseen, olen muuttumattomassa ystävyydessä edelleenkin kuten aina

altteimmin Sinun

J. J. Tengström.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: