Johan Jakob Nervanderilta

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 27.9.1843

 

Parahin Veli, 

 

Olen saanut tervetulleen kirjeesi ja toimitan parhaan kykyni mukaan antamasi tehtävän, heti kun salaneuvos Haartman ja kenraali Thesleff, joita odotetaan tänne ensi viikolla, ovat saapuneet. Ennen sitä ei mitään kuitenkaan ole tehtävissä. Saadakseen sidontanäytteen on kollegineuvos Pipping tiedustellut ”Jahrbuch der wissenschaftlichen Kritikiä”, Sinun hallussasi olevaa sidosta, ja tästä syystä Sinun on lähetettävä se tänne ensi tilassa. Älä kuitenkaan uumoile mitään pahansuopaa juonta tässä asiassa. Se on viimeksi tehty sidos, ja hän on samassa yhteydessä vaatinut minulta ”Annales de Chimien” viimeistä sidosta samaa tarkoitusta varten. Tämä kaikki on aivan uskottavaa, jollei Piru ole liian ovela meille.

Kuten varmaankin tiedät, on Sundvall kuollut. Aminoff aikoo hakea virkaa; saa kuitenkin kilpailijakseen Schaumanin; näin ollen ensiksi mainitulla on vähän toivoa, mikäli hän yleensä lainkaan astuu esiin tuollaisessa tilanteessa.

Laurell tavoittelee Janakkalaa anneksikseen, ja mitenkä tuollainen pikkuasia voitaisiin evätä hänen laillaan ansioituneelta mieheltä? Jos käy hyvin, saamme silloin pitää tämän korvaamattoman lahjakkuuden yliopistossa, ja Aminoffilla on silläkin suunnalla tie tukossa.

Sjömanin kuolemaa valitellaan yleisesti. Hän kuoli sangen alistuneena ja iloisella mielellä. Hän itse uskoi, että hänen kuolemaansa olivat jouduttaneet Amsterdamissa kantajat, jotka aikoivat livistää hänen tavaransa mukanaan ja joita hän sai sen takia ajaa takaa, kunnes sai verensyöksyn. Tuomiorovastin kuolemasta voidaan todeta, että yksi yliopistollinen palkkavirka ja Isokyrö ovat näin jääneet vapaiksi. Ensiksi mainitun saa Lundahl. Voit hyvin kuvitella, että teologisen tiedekunnankin piti tehdä jotakin järjestääkseen asiat hyvin sille pojalle, ja sen tähden Sundvall ja Gadolin kohteliaasti kuolivat. Isoakyröä harkitsen itselleni.

Auringon ja kuun suhteen asiat sujuvat yhä paremmin, ja mikäli haen virkaa, valitsen sen takia vaalisaarnaani varten tekstin: merkeistä auringossa ja kuussa. Itse asia, joka koskee niitä kumpaakin, on nyt jo kiistaton. Teen tuossa yhteydessä viimeiset yhteenvedot.

Nordströmin asia ei ole edistynyt ja levännee, kunnes kuullaan, että kreivi Armfelt on Pietarissa.

Mitä tulee ”djelatiin”, tunnet vanhan venäläisen sananlaskun: ”stå djelat ja djelat står” [sto djelat venäjäksi ”mitä kuuluu”, hur står det till sama ruotsiksi]; mitään muuta ei ainakaan kuulu eikä voisikaan vielä kuulua, vaikka asia onkin vakava, quod erit demonstrandum [mikä tulkoon todistetuksi].

Cygnaeus, joka oli 23. elokuuta vielä Tukholmassa, on sen jälkeen ohittanut Berliinin kuin komeetta jatkaen tietään etelää kohti. Kysymykseen, kuuluuko häneltä mitään uhkaavasti runomuotoon puettua tekstiä, saan Cygnaeuksen tapaan vastata, että säätieteilijämme eivät tiedä kertoa tällä taivaankappaleella olleen tuollaista erityisen loistavaa pyrstöä ainakaan ennen sen katoamista Berliinin horisontista.

Tiedeseura ei mitenkään pysty luovuttamaan majuri Karsténille laitteita; se on nimittäin veloissa korviaan myöten julkaisujensa painattamisesta, niin että tänä talvena työt on rahan puutteessa jätettävä painamatta. Maksimi- ja minimilämpömittari ei kuitenkaan ole kovin kallis, ja hätätilassa se on sitä paitsi korvattavissa tavallisella lämpömittarilla, kunhan sen lukemat vain merkitään 2 kertaa päivässä tietyllä hetkellä muistiin. Jonkin havainnon poisjääminenkään ei ole kovin vaarallista, se voidaan helposti korvata interpolaatiolla. Hyvän lämpömittarin saa 2–3 hopearuplalla.

Haluaisin mielelläni säilyttää nimen Savolax Jägarn. Jollei se käy, on tartuttava Kuopio-keskeisyyteen. Savolaxarn kuulostaisi paremmalta kuin viimeksi mainittu vaihtoehto, jollei sitä voitaisi niin helposti muuttaa muotoon: Savola Czaren, jota nimeä et varmaankaan haluaisi saada niskoillesi. Olen näyttänyt ehdotuksesi Nordströmille, jonka mielestä siitä voitaisiin jättää pois pari ilmausta, esim. maininta lähestyvästä vanhuudestasi; samoin lienee parasta muuttaa sanat ”parantaa taloudellisen ahdingon painamaa yhteiskunnallista tilannetta” sellaiseen muotoon, ettei joku yksinkertainen luulisi niiden tarkoittavan – Suomea. Näistä pojista ei voi koskaan olla varma. Muuten mitään ei muuteta.

Kerro terveisiä Lindforsille. Jos voit saada hänet esittämään kirjallisessa muodossa perustellun lausunnon Saimaan kanavan hyödystä tai hyödyttömyydestä Savolle ja Karjalalle, olisin Sinulle ja hänelle siitä hyvin kiitollinen. Tämän pitäisi tapahtua pian.

Lopuksi minun on sanottava, että olin enemmän kuin pahoillani siitä, etten saanut tavata Sinua ennen lähtöäsi. Tulin Törnrothin luota päivää aikaisemmin toivoen, ettet Sinä matkustaisi, niin kuin olit sanonut, ennen kuin perjantai-iltana tai lauantaiaamuna; olit kuitenkin lähtenyt tuntia ennen saapumistani.

Kunhan vain olen saanut asiasi hoidetuksi, kirjoitan Sinulle heti ja olen joka tapauksessa edelleenkin

Sinun aina altis ystäväsi

J. J. Nervander

 

PS Robert Tengström ei ole vielä palannut kotiin; häntä kuitenkin odotetaan minä päivänä tahansa.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: