Henrik Borgströmiltä

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki 3.9.1850

 

Suuresti kunnioitettu Veli 

 

Koska [Etelä-Suomen merivakuutusyhdistyksen] viime lauantain yhtiökokous jatkui postin lähtöajan yli, kehotin hra Palmia ilmoittamaan Sinulle muutamalla sanalla tuloksesta, kun ensimmäinen kysymys, dispašöörin [merivahinkojen laskijan] valinta, oli ratkaistu. Kaikki kaupungit olivat edustettuina, ja lukuun ottamatta kapteeni Brenneriä – joka äänesti Eklundia – kaikki antoivat yksimielisesti äänensä Sinun valintasi puolesta. Sain hallituksen puheenjohtajana tehtäväkseni tiedustella kantaasi valintaan, ja sen jälkeen kun olet ilmoittanut suostumuksesi viran vastaanottamiseen, jos Keisarillinen Senaatti sinut siihen valitsee, hallituksen pitäisi ilmoittaa valinnasta ja sinun vastauksestasi Länsi-Suomen [merivakuutus]yhdistykselle ja sen vastauksen saavuttua jättää tiedot asiakokonaisuudesta läänin kuvernöörille.

Tähän mennessä kaikki on sujunut toiveitten mukaisesti. Sen takia olen pahoillani siitä, etten voi lähettää Sinulle iloisia uutisia rakkaasta kodistasi. Hyvä eukkosi on ollut jo muutamia päiviä vuoteenomana, Pippingin kertoman mukaan lievässä hermokuumeessa. Rouvasi kirjoittaa siitä sinulle tänään. Halusin torstain kokouksen jälkeen käydä tervehtimässä rouvaasi, mutta piika sanoi, ettei hän voinut hyvin. Ennen kuin tänään ryhdyin kirjoittamaan sinulle, halusin tavata hänet henkilökohtaisesti, ja minut ohjattiin makuuhuoneeseen, jossa hän oli vuoteessa. Sain silloin kuulla, että hän oli ollut jo viisi päivää vuoteenomana – pää raskaana ja voimattomuuden tunteen vallassa. Hän oli kirjoittanut sinulle lauantaina ja eilen. Hän pyysi minua nyt kertomaan sinulle, että hän tuntee jo tänään olonsa helpottuneen. Kiiruhdin tietysti tapaamaan Pippingiä, joka kertoi minulle, että rouvasi kirjoittaa sinulle kirjeen tämän päivän postiin, kuten edellä sanoin, ja lähettää sen Westberg & Compagnien osoitteeseen.

Olen kuullut, ettei Callekaan ole terveenä – arvelen, että tämä kaikki saattaa keskeyttää sinun työsi Frantzenin toimistossa ja antaa sinulle aiheen pikaiseen paluuseen. Furst Menschikoff lähtee Tallinnasta tänne 7., 14., 21. & 28. syyskuuta. Storfursten lähtee sieltä 5.& 19. syyskuuta, joten sinun pitää ehtiä Tallinnaan 14. päiväksi. 9. päivän laivalla sinulle lähetetään kirjeitä Tallinnaan Carl F. Gahlnbeckin osoitteeseen.

Koko perheeni on Jumalan kiitos pysynyt terveenä ja reippaana, vaikka viime aikoina on vallinnut tauottomasti kylmä ja sateinen sää.

Vilpittömästi ja aidosti altis ystäväsi

H. Borgström

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: