Lontoossa 31.10.1867
Herra Senaattori Joh. Wilh. Snellman.
Helsinki.
Ilokseni olen saanut ottaa vastaan kunnianarvoisan kirjeen tämän kuun 17. päivältä, mutta en ole pystynyt vastaamaan aikaisemmin, koska olen ollut vilustuttuani sairaana runsaan viikon – ankara hammassärky.
Herra Senaattorin imartelevaan tarjoukseen ja kysymykseen minun on vastattava, että vähäinen liiketoimintani Haminassa ja eräät kunnalliset tehtävät estävät minua viipymästä täällä pitempään. Panimoni on jo vaarassa jäädä ilman ohraa poissaoloni takia. Enkä lisäksi usko voivani tuottaa täällä niin suurta hyötyä, että se korvaisi asiaan liittyvät kustannukset. Suunniteltua tehtävää hoitavaa henkilöä ei täällä voitaisi pitää yllä vähemmällä kuin 600 punnalla vuodessa.
Olettamukseni, ettei meidän tärpättiämme voida myydä täällä, johtuu siitä, ettei valmistajien, mm. Quist ja Co:n ja Reuterin, lähettämistä näyte-eristä voitu Amerikan sodan [Yhdysvaltain sisällissodan] aikana niitä tänne tarjottaessa saada hintaa, jonka varassa vienti olisi ollut kannattavaa – mahdollista. Meklarit sanoivat, että näytteiden kirkkaus ja vahvuus olivat varsin tyydyttäviä, mutta haju oli liian voimakas ja epämiellyttävä.
Höyrysahalla valmistettujen lankkujen menekki on vielä suurempi kuin käsin sahattujen. Höyrysahat kuten sahat yleensäkin on ehdottomasti sijoitettava rannikolle ja Suomen koko pitkällä rannikolla ei voi olla Kymijoen suuta sopivampaa paikkaa sahalaitoksille.
Olen kierrellyt Petersonin sälekaihtimia esittelemässä, mutta en ole voinut saada ketään huonekalukauppiasta ottamaan niitä myyntiin.
Ruotsalaisia puolukoita myydään täällä, mutta menekki ei ole suuri. Niitä myydään 9, 18 ja 36 gallonan astioissa. Täkäläiset ostajat suosivat pienempiä astiakokoja. Hinta vaihtelee 6 pennystä 12 ja 18 pennyyn gallonalta. Tähän aikaan vuodesta niitä voidaan tuskin enää myydä enempää, koska kaikki ovat jo saaneet sen minkä tarvitsevat.
Venäläiset puolukat ovat suurempia, mutta eivät yhtä suosittuja.
Heti toivuttuani yritän lähettää tietoja graniitin kaupasta.
Aitoa kunnioitusta vakuuttaen
F. K. Nybom
Viimeksi lähettämäni kunnioittava kirje oli tämän kuun 21. päivältä.