Fredrik Cygnaeukselle

Tietoka dokumentista

Tietoa
3.11.1839
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Uudessakaarlepyyssä 3.11.1839

Veli Fredericus! 

 

Sen, miksi saat vain tämän pienen lappusen, sanoo Sinulle oheen liitetty iso teksti. Siinä on Sinulle 3 huomautusta: sivuilla 1, 4 & 5. Sen jälkeen kun ne on otettu asianmukaisesti huomioon ja pyyhitty yli, tiedän Sinun huolehtivan artikkelin julkaisemisesta viipymättä, mieluimmin seuraavassa numerossa, maksetaanpa kirjoituspalkkiota tai ei (jälkimmäinen vaihtoehto toteutunee, koska tässä puolustetaan Vaseniuksen ehdotusta), Helsingfors Tidningarissa tai sen liitteessä. Pidä myös hyvää huolta tarkistusluvusta.

En ollenkaan epäile sitä, että yleisö pitää Schaumanin kirjoitusta liian ankarana, vaikka monenkin mielestä lienen sen hyvin ansainnut. Epävarmempaa on, pystyykö hänen todistelunsa hämäämään ihmisiä. Toivon kuitenkin vastineeni selvittävän asian niin selkeästi, etteivät enemmät kiertelyt enää ole mahdollisia. Kun joutuu tuolla tavalla haukutuksi yleisön edessä, kokee omalaatuisen miellyttävän tunteen. Olet saanut maistaa sitä aikaisemmin ja voit arvata, miltä se maistuu. Toden sanoakseni nauran kesken kaiken joka kerran kun luen läpi Schaumanin kirjoituksen myöntäen, että hän on tehnyt tehtävänsä hyvin, kun kerran häpeämättömästi ryhtyi hävyttömäksi. Luepa Sinä, mitä minusta on lueteltu *** *** ääneen ja nopeasti, niin naurat varmasti Sinäkin.

Väitöksesi on asianmukaisesti sijoitettu Spanska Fluganin kolmanteen vihkoon. Puhe Bonsdorffista ei ollut tyyliltään ollenkaan Sinua itseäsi ja se on sen suuri ansio; niin uskon asian olevan aina, koska silloin, kun sisällöllisiä aineksia on tarpeeksi, tyylissä on aina kylliksi omintakeisuutta, niin että se kestää tiukimmankin kurin ja sovittautuu yhteen muiden kanssa. Latinasikaan ei ole lainkaan pippingiläistä, kuten ruotsisi on toisinaan ollut. Olen rohjennut sanoa sitä ”erinomaiseksi”.

Haluaisin mitä hartaimmin omistaa kirjan nimeltä Spanska Flugan, koska olen sukua sen kirjoittajalle. Sallinet varmaan, että hän katsoo olevansa sukua myös Sinulle ja allekirjoittaa

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkuperäinen