Elias Lönnrotille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 9.5.1848

 

[suomeksi]

Veli Kulta! 

 

Koen hän minäkin kerran vääntää mietteitäni Suomeksi, miten kama­lasti käyneekin tämä minulle outo yritys. Kiitän ensin viime käsikir­jastasi, niinkuin monesta edellisestä, jolla olet meikäsille näyttänyt ystävällisen hyvätahtoisuudesi. Elä usko, vaikka olen minä hitainen vastaamaan; ett en isolla ilolla Sinun uusiasi kuulisin taikka lukisin.

Ilolla myös näen, kuinka tyyvessä Sinä elät, haluen, että tulisi kerran minunkin osaksehi semmoinen rauhallinen työskenteleminen, josta olisi jos jonkukin verran hyötyä Isänmaallemme ja yhteiselle sivistyk­selle, ett en, niinkuin nyt tehä täytyy, aivan turhaan murtaisin syäntäni ja vähät voimani kuluttaisin melkein tyhjään. Mutta vaikia on rientä­misestä päästä, joka ajan mukaan on sisukseen tarttunut.

Vaikia om minulle täällä ollut saaha mitikään Sanomistamme ilmi.

Kaikkia, mitä ei kukaan voisi arvata, syöpi se raaka, mieletön ja ylpiä Sensuuri suuhuunsa. Tällä viikolla menee kuitenki yksi Numero, kolmen lehen kokonen, ulos meidän kylille. Ei siinä, sen pahemmin, löy’y palion mitään. ”Suomen Tilastosta” olen kuitenki joitakuita sanoja puhunut. Toivosin, ett’et vääräksi katsosisi, mitä siittä on sanottu kielen puolesta

Niin on taas aika kulumaisillaan, että en jouda enemmän kirjoitta­maan. Toivon myös, että Melander on, lupauksensa myöten Sinulle haastanut, mitä näissä meidän ulkomaan sanomissa uusia kuuluu.

Tämä tässä seuraava käsikirja olis pitänyt Sinun mukaasi täältä lähteä, mutta on sokeutunut minun papereini sekaan ja niin unhoksiin jäänyt. Lähetä se nyt Veli Kulta menojansa menemään, etten minä siitä asiasta saisi akkaväkiä kimppuuni.

Muorini Sinua ystävällisesti tervehtii niinkuin minäkin. Poikasi on täällä tervet ja asioissaan raitis niinkuin ennenki.

Sano minun puolestani Isällesi ja Aitillesi nöyrät terveykset, niinkuin lapsen puolesta Sinun ystävyydesi kautta.

Elä tule tänne Eksaminan aikoina; mutta tule Veli Kulta keski kesänä muutamaksi viikoksi. Silloin on täällä rauhallinen elämä; ja Oppmannin puolella on kaksi uutta huonetta Sinun pitääksesi. Niin elä siihen asti terveenä!

Ystäväsi

Snellman

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: