Elias Lönnrotille

Tietoka dokumentista

Tietoa
28.3.1848
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 28.3.1848

 

Armahin Veli. 

 

Olen oikein kunnolla häpeissäni siitä, että olen jättänyt kirjoittamatta Sinulle kiittääkseni siitä runsaasta veljellisyydestä, jota olet minulle osoittanut. Kaikenmoiset mieltäni painavat huolet ovat nujertaneet minut apeaksi ja aikaansaamattomaksi. Kuten näet, Litteraturbladet menee jälleen hyvin. Olen tehnyt sen hyväksi enemmän kuin miltä näyttää ja saanut samalla paljon harmia sensuurista.

Olen kärsimättömästi odottanut Sinua tänne joka päivä lupailujesi ja kuulemieni huhujen perusteella. Nyt et varmastikaan enää voi matkustaa Laukkoon, kun ajokelit ovat näin äkkiä menneet. Kymmenen – kahdentoista peninkulman päässä täältä etelään ei kuulemma enää pääse kulkemaan reellä, ja postiakin kuljetetaan rattailla. Tule toki tänne niin kauan kuin hanki kantaa ja vietä kelirikon aika täällä; ota työ mukaasi. Me saamme tänne nykyisin Augsburger Allgemeine Zeitungin ja suuret uutiset tuoreeltaan; lisäksi tulee Aftonbladet, joka myöhemmin korvaa ne kohdat, jotka ensiksi mainitusta leikataan pois.

Finlands Allmänna Tidning sisältää pelkästään valheita ja vääristeltyjä kertomuksia. Ranskan vallankumous on tähän asti sujunut ihailtavan maltillisesti ja hyvässä järjestyksessä. Neljäs sääty, työväki, on hankkiutunut sen avulla tasa-arvoiseksi muiden kanssa. Nyt aletaan aavistella, että meneillään on koko inhimillisen kulttuurin vallankumous, vaikka tämä olisi pitänyt ymmärtää jo kauan sitten. Näyttää ilmeiseltä, että keskiluokan nousu lakaisi pois paljon rappeutunutta ainesta, myös ajattelusta ja tavoista. On toivottava, että massan turmeltumattomat voimat nyt täydentävät työn.

Badenissa, Württembergissä, Hessen-Kasselissa ja [Hessen-] Darm­stadtissa sekä Baijerissa on toteutettu (kutakuinkin) rauhalliset vallankumoukset, jotka ovat antaneet kansalle omantunnonvapauden, lehdistönvapauden, aseenkanto-oikeuden, valamiesoikeudenkäynnit ym. Yleisesti vaaditaan ja lupaillaan koko Saksalle yhteistä kansallista parlamenttia. Samanlaisia mullistuksia on tekeillä Saksissa (kuningaskunnassa; herttuakunnissa ne ovat jo tapahtuneet), Hannoverissa ja Oldenburgissa. Tähän mennessä Preussissa vain heikkoja yrityksiä. Paljon riippuu siellä tapahtuvasta ratkaisusta.

Selvitämme viime vuoden tilit, kun tulet tänne. Tulos on suunnilleen seuraava:

Paperi

190

     

Painatus

400

 

tilattuja kappaleita

 

Melanderille

60

     

Käännökset

45

 

postin välityksellä

430

muita kuluja

25

 

tänne

20

Summa hopearuplaa

720

 

Summa hopearuplaa

900

 

Postin kautta lähetettävien lehtien joukossa on myös muutamia vapaakappaleita sekä valuuttaa Saiman lakkauttamisen aikaan voimassa olleista tilauksista. Jaamme tuoton veljellisesti. Olen nyt saanut parilta kirjakauppiaalta tilityksiä puoleen hintaan myydyistä kappaleista. Kappaleita on kuitenkin jäljellä vielä neljättä sataa. Tänä vuonna ei Herra varjelkoon ehkä tule tuottoa lainkaan.

Vaimoni lähettää rakkaat terveisensä. Kaikki täkäläiset ystävät voivat hyvin. Frosterus on vaimoineen Vaasassa. Kerro terveisiä Lindhille, jota en onnistunut tapaamaan läpikulkumatkallani. Voi hyvin! Tule tänne, armahin Veli.

Snellman.

PS Nervanderin valitettava poismeno julistetaan varmaankin tiedoksi tässä postissa tulevissa sanomalehdissä. Se oli kova isku minullekin.

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: