Elias Lönnrotille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 16.4.1853

 

Veli Lönnrot! 

 

Kynääni vaivaava hitaus, kun on kyse kirjeiden kirjoittamisesta, on johtanut siihen, että olen luultavasti viimeisenä toivottamassa Sinut tervetulleeksi tänne.

Meille molemmille olisi toki ollut ilo, jos aihe muuttoosi olisi ollut toisenlainen, mutta kun asialle ei mitään voi, olet tervetullut myös lohduttajaksi hädän hetkellä.

Kirjoitan nyt oikeastaan kertoakseni, että vanha isäni oleskelee luonamme ja hänellä on hallussaan se huone, joka muuten olisi ollut Sinulle kunnon majapaikka. Mutta apellani Wennbergillä, joka asuu tässä lähellä, on tilaa Jumalan lahjana, ja hän pyytää Sinua majoittumaan luokseen. Noudata nyt tätä pyyntöä. Asut siellä varmasti vapaammin kuin missään muualla.

Jos aiot ottaa eukkosi mukaasi, hän on sydämellisesti tervetullut meille, koska hän ei varmaankaan ujostele asumista Jeanetten kanssa lähempänä lasten meteliä. Kerro hänelle ystävällisiä terveisiä meiltä kummaltakin ja pyydä, ettei hän ajattelisikaan mitään muunlaista järjestelyä.

Asumme entisessä Måsbäckin talossa Liisankadun varrella naapurinamme entinen puutarhuri Wessmanin talo, jossa Nervander asui 1830–31. Appeni asuu uudessa talossa, joka sijaitsee kulmakkain vastapäätä J. J. Tengströmin asuntoa, entistä kolerasairaalaa sekä Sinun vuoden 1832 majapaikkaasi.

Kuulemani huhun mukaan olisit voinut välttää lisäopinnäytteen esittämisen, jos olisit halunnut; luullakseni Rabbe on varmaankin kertonut Sinulle kaikesta tähän liittyvästä.

Kun ei uutisia ole kerrottavana, lisään vain ystävällisen tervehdykseni ja olen iloinen siitä, että saan pian taas tavata Sinut.

Veljellisesti

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: