Elias Lönnrotille

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 5.7.1845

 

Parahin Isä Lönnrot! 

 

”Kerran elävän silmät nähdän. Ejpa kuolleen koskahan.” Eipä tämä luullakseni todellakaan ole ensimmäinen kerta, kun Sinulle kirjoitan, ja kuitenkin tämä todistaa sangen vahvasti kuolleen miehen luonteesta katsotaanpa asiaa miltä puolelta tahansa. Nyt olen kuitenkin sattumalta varsin latautunut täyteen elonmerkkejä enkä halua päästää ohitseni tilaisuutta osoittaa esitetyn sananlaskun valossa, mihin pystyn.

Haluan aluksi valmistella Sinua prokuraattorinviraston – mahdollisen – tervehdyksen varalta. Sain nimittäin viimeksi tulleen postin mukana sieltä käskyn ilmoittaa viivyttelemättä oikeat nimet, paikka ja aika, joista voidaan selvittää Saimassa otsikolla ”Talonpojan loukattu kunnia” kerrottu tapahtuma – tai, jos ”toisin kuin oletetaan” en tietäisi niitä, ilmoittamaan, kuka oli luovuttanut käsikirjoituksen. Vastasin heti, ilmoitin nimet ja paikan, mutta en voinut ilmoittaa aikaa, koska käsikirjoituksessa kerrotaan ainoastaan sen verran, että Henrik teki epäonnisen matkansa 4. huhtikuuta viidentenä paastonajan sunnuntaina ja sai tuomion kaksi päivää sen jälkeen. Mainitessani tämän huomautin kuitenkin viranomaisille, että vuosiluvun selvittäminen on helppoa, vaikka minä en siinä tilanteessa ehtinyt sitä tehdä. Minut velvoitettiin myös ilmoittamaan todennäköisesti tietämäni H. Härkösen olinpaikka. Siitä taas teksti ei kerro mitään. Sanoin sen takia, että Sinä, joka luovutit käsikirjoituksen, tunnet talonpojan ja olit vuosi sitten selvillä siitä, että hän oli silloin elossa. Saapa nähdä, saatko Sinä nyt tervehdyksen. Luultavasti asia kaivetaan uudelleen esiin. Yritä nyt selvittää vuosiluku, silloisen vankilan ”vahtimestarin”, ”tuomarin kirjurin” ja etenkin ”luutnantti Appelgrenin” ja todistaja ”Lars Andreaanpoika Kähkösen” tavoittamisen mahdollisuudet, jos he ovat elossa. Jos he ovat nukkuneet pois, mitään selvitystä asiaan ei voitane saada, sillä pöytäkirja on varmaankin kirjoitettu siten, että asianomaiset saattoivat aikoinaan turvata selustansa.

Tämä oli asia nro 1, ja pääset kokeilemaan, miten hyvältä tuntuu, kun on työntänyt sormensa oppositiolehteen (!!!). Nähdään kuitenkin, että viranomaiset haluavat hartaasti oikeutta oikein jaettavan.

Toiseksi haluan vain pyytää Sinua antamaan anteeksi, että sen geometrian terminologian julkaiseminen on viivästynyt. Minulla ei ollut lukukauden lopussa minkäänlaista ulkonaista eikä sisäistä rauhaa, eikä jälkimmäistä ole vieläkään, mutta ryhdyn kuitenkin ensi viikolla toimittamaan tulevaa Litteraturbladetia latomoon. Käsikirjoitus on kirjoitettava puhtaaksi latojiani varten, ja tämäkin on estänyt sen nopeamman painattamisen.

Kolmanneksi lähetän Iisalmen kautta – koska mitään muuta tilaisuutta ei ole tarjolla – Viron kirjallisuusseuralta tulleen kutsun ja pienen nipun Grotin tekstiä. Lisäksi Studier, Kritiker och Notiserin sekä Intelligensbladetin vuoden 1844 vuosikerran jälkimmäisen puoliskon. Kun ne palaavat tänne, lähetän viipymättä tämän vuoden vuosikertaa.

Sitä vähää, mitä olen saanut Helsingistä kuulla, kannattaa tuskin kertoa, sillä Sinä saat tiedot varmasti nopeammin kuin minä. On ikävää, että Nordström lähtee lipettiin. Hänen verukkeensa, että puolittainen lupaus sitoo häntä, on veruke – meidän kesken sanottuna. Luulenpa melkein, että mahdollisuus päästä Ruotsin sisä- tai vaikkapa oikeusministeriksi vetää häntä sinne; varsin luultavaa onkin, että hän ajan mittaan pääsee niin pitkälle. Jos hänestä olisi nyt tullut yliopiston rehtori ja hänelle olisi avautunut tie senaattiin, hän olisi luultavasti jäänyt tänne. Jos tässä monikin – ich mit [myös minä] – saa varoa omaa mainettaan, kun puheeksi otetaan välinpitämättömyys asioita kohtaan ja liiallinen turhamaisuus, Nordström nyt kuitenkin erityisesti tästä tunnetaan. Ehkä hän on nyt jättänyt lopullisesti kirjalliset harrastukset ja on tästä hetkestä lähtien politiikan mies. Hänen puolustuksekseen voidaan todeta, että se on aivan kelvollinen tie toimeliaalle mielelle ja sillä saa kokea niin sisäisiä kuin ulkonaisiakin harmeja yllin kyllin.

Täältä ei ole mitään kerrottavaa. Useimmat – Collan, Zitting senior ym. – ovat matkustaneet pois. Schildt vietti eilen häitään Porvoossa.

Luultavasti en pääse lähtemään minnekään tänä kesänä. Elän täällä enimmäkseen omassa kolossani enkä kovin rohkealla mielellä. Sano terveisiä serkulleni Amiraalille [Gerhard Georg Snellman], jos hän on Kajaanissa.

Voi hyvin ja kerro minulle pian, millaista valaistusta voit lähettää prokuraattorin virittämässä asiassa. Alttiisti

ystäväsi ja veljesi

Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: