Ehdotus säännöiksi raittiiden elämäntapojen noudattamiseksi osa­kunnassa keväällä 1835, konsepti

Tietoka dokumentista

Tietoa
1.1.1835
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tiedossa. Merkitty vuoden alkuun.
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Jotta omalta osaltamme hyvän esimerkin avulla edistäisimme siveellisyyttä siinä yhteisössä, jonka jäseniltä isänmaa odottaa tulevaa menestystään, allekirjoittaneet ovat suostuneet seuraaviin velvoitteisiin:

 

§ 1 Jokainen meistä päättää, että hän ei koko opiskeluaikanaan käy majataloissa, vielä vähemmän niissä nauttii mitään alkoholipitoisia juomia.

§ 2 Poikkeuksena ovat ruokailupaikat; myös ateriaan kuuluva viini tulee hyödyllisenä tai ainakin vaarattomana sallia. Samoin kahvihuoneet, joissa nautitaan ainoastaan teetä tai kahvia.

§ 3 Näin syntyvillä tuntuvilla säästöillä on mielestämme hyödyllisintä perustaa voimistelusali, jonka tarvitsemat tilat hankitaan yhdessä osakunnan kirjastohuoneen kanssa.

§ 4 Jos varoja tulee niin paljon, että voidaan perustaa rahasto voimistelusalin ylläpitämiseksi, se yhdistetään osakunnan lainarahastoon.

§ 5 Jotta tällä rajoituksella ei estettäisi hauskan, yhteisen illan iloa, järjestetään erillisen keräyksen turvin kohtuullisia juominkeja osakunnan tiloissa niin usein kuin seura siitä pääsee yksimielisyyteen.

§ 6 Näihin kokoontumisiin kutsutaan tietty määrä osakunnan kaikkein varattomimpia jäseniä.

§ 7 Jotta tähän yhdistettäisiin toinenkin hyödyllinen tarkoitus, kokoontuminen avataan joka kerta puheella jostain itse valitusta aiheesta. Jokaisen seuran jäsenen tulee siksi olla valmis esiintymään, jos arpa sattuu hänen kohdalleen. Hänelle suodaan kuitenkin oikeus luovuttaa paikkansa kenelle hyvänsä toiselle sitä mieluummin haluavalle.

§ 8 Jotta pykälien 1 ja 2 sitoumukset eivät antaisi aihetta järjestää omia juominkeja useammin kuin hyvä olisi, päätämme että kukin meistä, jos jokin syy sellaista vaatii, vain kerran lukukaudessa osallistuu näihin huveihin.

§ 9 Jos kävisi niin, että myös muihin osakuntiin perustetaan vastaavia seuroja, kutsutaan joka kerta jokin niistä osallistumaan meidän kokoontumiseemme.

§ 10 Kokoontumisissa ei harrasteta kortinpeluuta. Kiivasta sananvaihtoa ei sallita – Näitä määräyksiä vastaan rikkovalle määrätään seuran harkinnan mukaan soveltuva rangaistus.

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: