Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Palossa 4.4.1850

 

Rakas poikani!  

 

Haluan nyt tehdä parhaani saadakseni paperille muutamia rivejä pyytääkseni hartaasti Sinua ilahduttamaan meitä pian kertomalla matkan sujumisesta sekä Teidän omasta terveydentilastanne ja lasten terveydestä sen jälkeen.

En epäile lainkaan sitä, että Sinä viihdyt hyvin vanhojen ystäviesi parissa; Sinun rakkaalla vaimollasi on kuitenkin tietysti pakostakin jonkin aikaa ikävä nuoruusvuosiensa tuttavia.

Lehtikirjoitusten perusteella tiedämme, että olet saanut viran, mutta toivoisimme kuulevamme, miten se käy yksiin tuon toisen kanssa. Elämä pääkaupungissa vie paljon rahaa, jos kaikki on nähtävä ja kuultava. – Jumala armahtakoon! Suuri asia!!!

Elämäni on kutakuinkin sellaista kuin se voi olla. En ole tavannut Ottoa 6 viikkoon, eikä Uudessakaarlepyyssä ole jäljellä yhtään ystävää. Kävin siellä viimeksi joulukuussa.

Rahani ovat raatimies Bergerin hallussa; olen nyt elänyt niillä pari vuotta, niin ettei minun ole tarvinnut vaivata Ottoa paljonkaan niin kauan kuin ne riittävät. Jäljellä on n. 50 hopearuplaa.

Albert tuli kotiin viime elokuussa ja on pitänyt huolen polttopuiden pilkkomisesta talven aikana, mutta taloudenpito on siten taas kalliimpaa. Herra tietäköön, millaisiin kohtaloihin hänkin joskus joutuu!

Olen monta kertaa päättänyt matkustaa Ouluun, mutta talvi on ollut kovin ankara; siellä voisin kuolla rauhassa, täällä käy oleminen vaikeaksi maanviljelyksen ym. takia. Terveyteni ja voimani heikkenevät, mutta muisti ja ajattelu toimivat.

Kerro lämpimät terveiseni konsuli Borgströmille ja hänen perheelleen. Hänellä on Ship Masters Assistent, kirja jonka lainaaminen voisi olla Sinulle hyödyksi.

Kerro nyt pian tulevaisuudennäkymistäsi ja siitä, miten Te viihdytte. Otto aikoo ottaa ison harppauksen ja rakentaa öljy- tai tamppimyllyn. Hän myi huonosti tämän vuoden valmistukseen; muuten he voivat hyvin omalla tavallaan, aina liikkeellä ja aina vieraina.

Hellästi syleillen Teitä tervehtii hellästi rakastava isänne

CHSn

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: