Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Palossa 19.3.1836

 

Rakas poikani! 

 

Kirjeeni aloittaminen tavallisen kaavan mukaisesti olisi liian laveasanaista. Odotan Kaitselmuksen johdatusta asiassa! Tämä talvi on ollut myrskyisä. Sinun rakkautesi on tyynnyttänyt huoliamme; Annu on nyt liittynyt Ottoonsa, jota minä rakastan kristittynä ja kansalaisena samoin kuin hänen jalosukuista perhettään.

Ystävämme Sjöstedt, joka tuo tullessaan tämän sekä ne 5 kirjaa, jotka Sinä olet minun ilahduttamisekseni toimittanut tänne tiedon puusta (jonka hedelmiä olen onnettomuudekseni jo maistanut; saanen kiittää mainiosta valikoimasta, joka on kohentanut käsitystäni filosofian nykyisestä tilasta ja vakiinnuttanut sen), voi parhaiten kertoa muutamalla sanalla, millainen tilanteemme on kaikissa suhteissa.

En pidä Sinun omaakaan tilannettasi kadehdittavana; kuraattorin asema jne., siitä voin onnitella, että olet saanut takaisin kotiin jalon ystäväsi Nervanderin, joka voi antaa monia hyviä neuvoja. Velvollisuus vaatinee tekemään työtä ihmiskunnan hyväksi, mutta pelkään, että yhtä vähän kuin Platon ja Sokrates pystyivät pitämään aisoissa kreikkalaisia tai Plotinos roomalaisia pystyy korkein tietämys totuudesta ja epätotuudesta uudistamaan hulluja egoisteja.

Ihminen, Jumaluuden ilmentymä (kuten alkuhistoria ja ilmoitus todistavat), ei voi ilman syntiinlankeemusta saavuttaa proprietasta eli vapautta olentona; nyt me olemme sokeita; taivaallisen sähkön säteen täytyy elähdyttää meitä, ja tämä säde on yhdellä sanalla sanottuna uskonto. Pelasta itsesi ja vahvista veljiäsi; enkä ole löytänyt varmempaa opastusta Jumalan vallan ymmärtämiseen kuin Swedenborgin ”Arcana Coelestian”, 1. Mooseksen kirjan 3. luvun, ja hänen oppinsa Uudesta Jerusalemista. Kaikki näyt on pikemminkin hylättävä.

Tämä nyt on retkeilyä samoin kuin viimeksikin.

August on nyt onnellinen, samoin Anna. Korkein Jumala suokoon armonsa ja siunauksensa. Olen jo luovuttanut huonekaluja ja hopeita, joita ilman voimme tulla toimeen. Meidän elämämme muuttuu Jumalaksi ja meidän uutteruutemme voittaa maailman. Nyt olen kuitenkin rauhallinen käytyäni suuren riidan puolittain sekapäisten naisten kanssa. Uskollinen isäsi

C. H. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: