Carl Robert Ehrströmiltä

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Raustivuori 23.8.1828

 

Parahin Veli! 

 

Paljon kiitoksia kirjeestäsi; on ilahduttavaa kuulla, että voit hyvin ja olet tyytyväinen asianomaisiin, mutta en kuitenkaan yllättynyt tästä, mitenkä minä muuten olisin suositellut sitä sinulle. Olit todella miehekäs, kun tästä paikkaa kohtaan tuntemastasi ennakkoluulosta huolimatta, jos saan niin sanoa, pystyit tekemään päätöksen myönteisen vastauksen antamisesta. Olen kuitenkin kokenut sen, ettei tällaisissa tapauksissa pidä luottaa liian paljon edeltäjän antamiin tietoihin; paljon on oman itsen varassa; jokainenhan on yksilö sinänsä.

Olin hyvin pahoillani siitä, ettemme voineet tavata ennen lähtöäsi, etenkin kun minulla oli pari kirjaa Sinulle luovutettavana. Matkustaminen sinä päivänä, jolloin meidän olisi pitänyt Sinun ehdotuksesi mukaan tavata Degerbyssä, sopi minulle kuitenkin tavattoman huonosti; toivoin tapaavani Sinut vielä pari päivää myöhemmin, mutta saavuin post festum [liian myöhään]. Oletan kuitenkin, ettei Sinulta puuttunut puuhaamista. – Tulindberg oli täällä maalla jonkin aikaa, mutta omalta kannaltani valitettavasti olin matkoilla osan siitä ajasta, jonka hän oli täällä, joten sain hyötyä vain vähän hänen ”Mathematikastaan”. Vähän, hyvin vähän muuta vakavaa on tullut tänä kesänä tehdyksi. Enimmäkseen olen tehnyt luonnonhistorian käytännön töitä, niiltä osin nimittäin, joita varten minulla on ollut apuneuvoja, eli kasvitieteessä ja hyönteistieteessä. Toivot saavasi tietoja meidän kandidaateistamme; lähetän Sinulle ohessa otteen Tulindbergin muistilistasta. Ukoista jokainen tuntui olevan tyytyväinen osaansa. Ainakin Keckman, jonka kanssa olin eniten tekemisissä, oli hyvin tyytyväinen. Mutta oliko Wegelius, hänen kumppaninsa, samaa mieltä, sen voit hyvin kuvitella, jos edes jotakuinkin tunnet hänen luonteensa, jossa todellakin kunnianhimolla on vahva asema. – Keckman on matkustanut Ouluun, jossa hän toimii tohtori Wegeliuksen palveluksessa, mutta hän kirjoitti minulle äskettäin, että hän kaipaa takaisin näille seuduille ja pyytää minua etsiskelemään jotakin kotiopettajan tointa. Onpa komeaa, että saat poikasi Helsinkiin; aiotko Sinä matkustaa sinne ensi lukukaudeksi? Mutta ei, nyt muistankin. Paljon ei liene voitettavissakaan ensimmäisen lukukauden aikana. Kai sinä kuitenkin joskus menet sinne katsomaan, miltä siellä alkaa näyttää, ja toivon, että silloin hyväntahtoisesti tiedotat minulle Yliopiston uutisia.

Tuttavilta en voi juuri lähettää terveisiä, koska en ole pitkään aikaan tavannut ketään, yhtä lukuun ottamatta, ja se onkin

Muuttumaton ystäväsi, Carl Ehrs.

 

Muuten, E. Bonsdorff lähettää terveisiä.

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: