Carl Johan Bergmanille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Tukholma 29.5.1840

 

Herra Ylioppilas C. J. Bergman 

Upsala

 

Kelpo Veli!

 

Sain Lenströmiltä eilen kirjeesi ja kiirehdin ilmoittamaan ne tiedot, jotka pystyn antamaan.

Päivittäin eli jokaisena postipäivänä olen odottanut Suomesta tietoja Helsingin ylioppilaskunnalta (tai promovendeilta) Upsalan ylioppilaskunnalle tulevasta erikoiskutsusta. Sen mukana pitäisi sitten olla ohjeet passimenettelystä. Asia on jo pantu vireille ja odotan hyvää lopputulosta yhtä suuresti kuin toivon sitä isänmaaparkani hyväksi. Mutta vaikka kaikki tämä jäisikin tulematta eivätkä asianomaiset kehtaisi ilmaista asiaa virallisin muodoin, on vierailu Upsalasta kuitenkin aivan epäilyksittä tervetullut ja vallanpitäjät suvaitsisivat sen – tietysti sillä edellytyksellä, ettei julkisesti tapahdu mitään, mikä viittaisi johonkin muuhun veljeyden lajiin kuin yleiseen kristilliseen ja yhteiseen kirjalliseen. Olisi hyvä, jos jotkut Patres [opettajat] lähtisivät matkalle mukaan. Tapaan Atterbomin ylihuomenna ja teen minkä puhumalla voin. Näin ollen en näe mitään estettä, minkä takia Rehtori ja Maaherra eivät voisi yhteistuumin sommitella jonkinmoista yhteispassia, ja olen vakuuttunut siitä, ettei täkäläinen Venäjän lähetystö kieltäydy liittämästä siihen kirjallista todistustaan/hyväksymismerkintäänsä eikä pyydä siitä killinkiäkään. Pahimmassa tapauksessa, siis jos Rehtori on pönttö, otatte häneltä luvan huviretkeen Itämerelle, vuokraatte Soliden ja saavutte sillä Helsingin redille. Kapteeni menee maihin, esittää Teidän Rehtorilta saamanne lupalapun ja pyytää Teille lupaa nousta maihin, jotta voisitte olla läsnä juhlallisuuksissa. Tämän myöntäminen on selvää. Paluumatkalle varaatte itsellenne tuollaisen luvan nousta maihin Turussa, jos niin halutaan. Jos on hyvää tahtoa, tässä suhteessa ei siis ole mitään esteitä edessä.

Juhlallisuudet alkavat 15. heinäkuuta ja kestävät saamieni tietojen mukaan neljä päivää. Edestakaisen merimatkan hinta ei varmastikaan ylitä kymmentä bankoriksiä mieheltä, jos mukana on vähintään 100 matkustajaa. Luulisin, että samalla summalla täältä voitaisiin saada höyrylaiva, joka viipyisi koko ajan Helsingissä. Sillä matka jollakin suomalaisista laivoista olisi sikäli epämukava, että seurue joutuisi viipymään Helsingissä koko viikon, jonka aikana laiva tekisi säännöllisen vuoronsa Tallinnaan ja Pietariin.

Olisin kauan sitten kirjoittanut asiasta jollekulle Upsalassa olevista ystävistä, jollen kuten sanottu olisi odottanut ilahduttavampia tietoja Suomesta. Olen iloinen siitä, että olet antanut minulle aiheen kirjoittaa nämä rivit, ja kiitän Sinua siitä veljellisesti. Pane asiaan vauhtia niin paljon kuin voit. Olisi kaiketi mielenkiintoista tehdä maihinnousuyritys Suomeen, jotta voisi suomalaisten vanhan uskollisen ystävyyden palkaksi solmia heidän kanssaan kirjallisia yhteyksiä, vaikka yritys epäonnistuisikin, mistä myös saattaisi koitua hyviä seurauksia. Teillä olisi ainakin tilaisuus poimia kukkia Suomen saaristosta ja katsella Viaporia mereltä. Toivoin, että Patres suhtautuisivat asiaan vakavammin, ja näin hengessäni monia tuloksia tästä vierailusta.

Kerro terveisiä Veli Afzeliukselle. Pyydä häntä ystävällisesti pikimmiten ilmoittamaan minulle huomautukset, joita hän on tehnyt minun *** vastaan, Lénströmiltä olen kuullut, että siellä myös on *** Sano hänelle, että sangen kiitollisena joskus tulevaisuudessa teen hänelle saman palveluksen. Se olisi minulle nyt hyvin *** Kiitä ystäväämme Nybomia terveisistä ja pyydä häntä *** vilpitön toivomus, että hän antaisi joksikin aikaa Arkki – *** ***

Voi hyvin! Lähetä minulle tieto siitä, mikä päätös asiassa *** saa silloin epistolan, jossa on tarkempia tietoja ja *** ***

Ystäväsi ja Veljesi Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: