Carl August Snellmanilta

Tietoka dokumentista

Tietoa
17.8.1832
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kokkolassa 17.8.1832

 

Rakas veljeni. 

 

Kun viimeksi kirjoitin sinulle, minulla oli niin kiire, että luullakseni kirjeestä tuli lukukelvoton hosumisen sekä kelvollisen musteen ja kynäveitsen puuttumisen takia.

Mainitsin silloin, etten tiennyt varmasti, lähtisinkö Junon matkalle vai en, ja että se riippuisi kipparin henkilöstä – mutta en ennättänyt odotella sitä vapautumatta Jan Kyntzellin kataluuksista ja siitä epämiellyttävästä tunteesta, että olin tyrannin orjana (hän itse ansaitsisi orjaksi joutumisen paremmin kuin kukaan muu), erityisesti vielä siksi, ettei minulle tarjottu parempia ehtoja kuin voin saada mistä tahansa muualta, vaan minua kohdeltiin päinvastoin sekä epäoikeudenmukaisesti että häpeämättömästi. Luulen sitä paitsi kelpaavani muille eli Kyntzelliä paremmille ihmisille. Siitä syystä anoin eroa laivasta, mikä minulle suuritta vastaväitteittä myönnettiinkin. Vuokrasin sitten rouva Ahlalta huoneen ja sovin myös ruuasta ja muusta tarpeellisesta, ja siellä asun vieläkin, ja koska en ole vielä ennättänyt päättää, jäänkö kotiin vai lähdenkö merille talveksi, ennen kuin saan Turusta vastauksen, jonka olisi jo eilen pitänyt olla täällä, olen ottanut tunteja maisteri Areniukselta ja lukenut Eukleidesta.

En ole saanut tietoja kotoa sieltä tultuani enkä siis tiedä, toteutuuko Rantsilan-matka vai ei. J. W. [G:son] Snellman saa laivan, jolla hän on purjehtinut, minä ehkä lähden hänen mukaansa. Kerron sinulle myöhemmin, mihin ryhdyn. Nyt tulee taas pimeä, joten en voi olla kovin laveasanainen, pääasiathan ovat jo tässä. Siispä hyvästi, kerro Ahlalle terveisiä hänen äidiltään, veljeltään ja muilta omaisiltaan, jotka voivat hyvin, samoin minulta ja mamselli Sophie Tjärulfilta. Rakas veli, sinulle lähettää hellät terveisensä sinun altis

Augustisi.

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: