Carl August Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Kokkolassa 13.6.1831

 

Odotin juuri päivän postia kirjoittaakseni sinulle. Olisin nimittäin kirjoittanut, vaikka en olisi saanutkaan sinulta kirjettä, mutta nyt minulla oli ilo saada se. Olen toki kauan odottanut sitä ja ihmetellyt, mikä on mahtanut aiheuttaa viivytyksen. Kirjeestäsi löydän arvoitukseen ratkaisun.

Kun viimeksi kirjoitin, tehtävät, joita ei voinut lykätä, keskeyttivät minut. Siitä syystä siitä tuli sellainen kuin näit, nimittäin ilman kunnollista lopetusta.

Kun olin odottanut sen ajan, jonka kirjeessäni mainitsin, minulla ei ollut enää muuta keinoa kuin ryhtyä kuulostelemaan majapaikkaa Annulle. Minua suosi asiassa erinomainen onni. Tulin jo varhain keväällä Anders Kyntzell -sedän kanssa keskustellessani maininneeksi Annun lähdöstä rippikouluun, ja nyt hän tarjoutui itse majoittamaan tämän. Saatoin vain kiitollisena ottaa vastaan tuollaisen tarjouksen näin kiperässä tilanteessa, vaikka olikin ikävää tuottaa hänelle vaivaa, kun otetaan huomioon, miten paljon talossa on väkeä.

Niinpä Annu on nyt täällä, ja rippikoulu päättyi eilen. En ole voinut tavata häntä sen jälkeen, kun hän torstaina kävi tapaamassa minua. Esteenä on jo viime tiistaina saamani ikävä polvivamma, joka uhkaa pitää minut vielä muutamia päiviä neljän seinän sisällä.

Annun rippikoulun lykkääntyminen vuodella ei olisi pelkästään ollut aivan merkityksetöntä, vaan jopa pikemminkin sangen hyödyllistä, niin kuin sanoit, ja niin olisi käynytkin, jollei Annu talvella minun kotona ollessani olisi maininnut asiasta ja sanonut siitä sovitun sinun kanssasi. Sillä perusteella minä otin tehtäväkseni huolehtia asian toteuttamisesta.

Carin sai vanhemmiltaan 10 päivää sitten kirjeen, joka sai hänet lähtemään kotimatkalle viime tiistaina. Göranin luona olisi nyt tilaa, mutta tapaus sattui hänen lähtönsä jälkeen, enkä minä osaa puhua asioista naisihmisten kanssa. Pelkään kuitenkin, että tämä tila pian täyttyy, ja minun on siitä syystä pyydettävä sinua hankkimaan kirjeitse Annulle lupa oleskella talossa jonkin aikaa, jollet ole puhunut rouva Kjemmerille hänen puolestaan tai jos muuten hyväksyt ajatuksen. Jos sinä pitäisit tästä asiasta neuvottelemista omalta osaltasi mahdottomana, minun on kai pakko alistua tarttumaan asiaan heti, kun olen saanut kuulla mielipiteesi.

Täällä on toki puhuttu Helsingin levottomuuksista, mutta ainakaan minä en ole kuullut yksityisten henkilöiden nimiä mainittavan tässä yhteydessä. Minun on kuitenkin lisättävä, että olen huonoimmin asioista perillä oleva henkilö, sillä en ole pitkiin aikoihin seurustellut kenenkään kanssa, sanomalehtiä ei Jumala nähköön saa koskaan lukeakseen tässä talossa. Olin toki Ahlankin luona, mutta kun yritin aloittaa keskustelua tästä aiheesta, hänen ilmeensä muuttui niin epäystävälliseksi, että pidin parhaana sulkea suuni. Minun on ollut erittäin hankalaa kaikesta kiireestä ja huolimattomuusvirheistä huolimatta pitää jalkaani alhaalla tähän hetkeen saakka, ja siitä syystä minun on pakko lopettaa. Kirjoita pian minulle muutama rivi, sinun omallesi, joka aina rakastavasti ja alttiisti on sinun oma

veljesi August.

 

Mukana seuraa kirje Annulta. Heitä mielestäsi ehdotus järjestää Annulle edullinen naimakauppa, minun mielestäni sitä ei ole koskaan kannattanut ajatellakaan meidän nykyisessä asemassamme.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: