Bernhard Elis Malmströmiltä

Editoitu teksti

Suomi

Upsala 16.1.1849

 

Veli Snellman! 

 

Koska en ole varma siitä, saatko Ruotsin sanomalehtien välityksellä tuoreita tietoja täältä, ystävyyteni sinun yksityistä ja kunnioitukseni Sinun julkista persoonaasi kohtaan kannustaa minua ilmoittamaan Sinulle tällä tavalla, että täkäläisen yliopiston teoreettisen filosofian professori E. A. Schröder kuoli eilisaamuna lyhyen sairauden jälkeen. Kun oletan, ettet voi olla tietämätön ruotsalaisen filosofian historian viimeaikaisista kutakuinkin skandaalimaisista tapahtumista, minun tuskin tarvitsee kertoa Sinulle, että hakemuksesi nyt vapautuneeseen virkaan otetaan todennäköisesti mitä suurimmalla mielihyvällä vastaan sekä täkäläisen nuorison keskuudessa että professuurin tulevaisuuden ratkaisevien päättäjien piirissä. Ainoat hakijat, joiden odotetaan ilmoittautuvan, ovat F. G. Afzelius, joka tärveli tieteellisen maineensa auttamattomasti riidellessään lundilaisten kanssa, sekä dosentti Ribbing ja mahdollisesti lehtori Carlstén.

En ole saanut tehtäväkseni tämän tiedon lähettämistä Sinulle; pidän kuitenkin selvänä sitä, ettei riittäviä kannustuksia hakemuksesi voimassa pitämiseen puutu, kunhan vain jätät sen. Minulla on kuitenkin aihetta pyytää, että pidät tämän viattoman asioihin puuttumiseni vain omana tietonasi.

Ystävyydellä ja kunnioittavasti

B. E. Malmström

 

PS Hakemus asiaan kuuluvine liitteineen on jätettävä konsistorille 56 vuorokauden kuluessa kuolemantapauksesta, jos oikein muistan. Valitsemallasi edusmiehellä on ehkä oltava valtakirja asiakirjojen jättämistä varten.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: