Anders Wennbergiltä

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 13.5.1850

 

Rakas Snellmanini! 

 

Päätin apteekin kaupan viime keskiviikkoiltana Brovallin kanssa, kuten oheinen sopimuksen jäljennös osoittaa.

Se on siis nyt tehty, kunhan hän vain pystyy suorittamaan sen, mitä hänen on suoritettava. Tärkeää on myös se, ettei valtioneuvos Haartman asetu vastustamaan asiaa. Brovall kertoi Haartmanin sanoneen, että voisin veloittaa apteekkioikeuksistani sekä lääkkeistä 21 000 hopearuplaa, koska minulla on varsin suuri lääkevarasto – jos tuo hänen lausuntonsa pitää paikkansa, kaiken pitäisi sujua hyvin.

Kun sanoin hänen (Haartmanin) ollessaan täällä läpikulkumatkalla, että myisin apteekin, hän kysyi minulta, kuinka paljon haluaisin apteekkioikeuksista, mihin vastasin, että toivoisin mielelläni korkeinta mahdollista summaa, ja hän sanoi siihen, että suunnilleen 20 000 ruplan pitäisi riittää – mutta Brovallin kertomuksen perusteella olen nyt arvioinut niiden arvon 21 000:ksi. Useiden ilmaantuneiden esteiden takia minun on peruutettava aikomani Helsingin-matka.

Brovall lähti eilen Helsinkiä kohti hankkiakseen takauksen tekemilleen sitoumuksille; / kunpa nuo sitoumukset voitaisiin hyväksyä / saapa nähdä, voidaanko.

Olisi ehkä hyödyksi, että olisit ystävällinen ja puhuisit valtioneuvos Haartmanin kanssa apteekkioikeuksien siirtämisestä Brovallille, vaikka jo täällä pyysin häntä vaikuttamaan asiaan ja sanoin olevani hänelle kiitollisuudenvelassa, sillä hän oli lääkärinä käynyt hoitamassa vaimovainajaani – kiitin häntä myös hänen aina minulle osoittamastaan hyväntahtoisuudesta ja vakuutin olevani hänelle tästä kaikesta kiitollinen – tästä ei tietenkään saa puhua kenellekään mitään, halusin vain mainita asiasta Sinun tiedoksesi. Rabbekin tuntenee tämän luonteisia kauppoja, joten olisi ehkä hyvä neuvotella hänenkin kanssaan. Koska en luultavasti tunne takaajia, jotka Brovall hankkii, pyydän Sinua olemaan ystävällinen ja selvittämään, ovatko he täysin luotettavia.

Thuring sai eilispäivän postissa Pietarista tiedon, että hänet on nimitetty piirilääkäriksi Karjalan piiriin.

Muita uutisia minulla ei ole kerrottavana – vaan pyydän kertomaan sydämelliset terveiseni Jeanettelle ja lapsille sekä hartaimman toiveeni, että Korkein soisi teille terveyttä ja menestystä elämässä.

A. Wennberg

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: