Anders Henrik Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

17.6.1880

 

Rakas Hinni 

 

Toivoin saavani teidät kaikki tänne juhannukseksi, myös Kallen ja Lillin.

Olen viime päivinä vaihtanut sähkeitä Kallen kanssa. Mutta hän pitää kiinni siitä että saapuu torstaina ja lähtee taas lauantaina. Koska hän ei jää yli sunnuntain, katson paremmaksi luottaa tulevaisuuteen ja luovun odotetusta ilosta. Toivoin, että pääsisimme kaikki yhdessä Herran ehtoolliselle sunnuntaina – varmaankin viimeisen kerran yhdessä.

Janne olisi tietysti asunut Hannan kanssa, ja he olisivat voineet lähteä sunnuntai-iltana, jos olisi ollut tarpeen.

Epäonnistuminen tekee minut todella surulliseksi. Varsinkin kesästäni tulee murheellinen, kun en voi olla muutamaa päivää maalla. Ja minulle on tuottanut rauhaa ja lepoa, kun olen myös saanut olla pari viikkoa yksin täällä kaupungissa. Nyt minulla on hupia Hannasta ja Ellenistä [Flora Helena Nervander], jotka tepsuttelevat ympäriinsä yötä päivää. Sekä Villestä, joka tulee näkyviin vain päivälliselle, joten toimin pelkästään seurueen majatalonisäntänä.

Harkitsen vakavasti talon myyntiä, vaikka vanhuuteni lisäriesaksi tuleekin kai sitten muutto talosta taloon ja vanhoista tavoista luopuminen.

Älä lainaa mitään kodin perustamiseksi. Me tulemme apuun. Minä pidän huolen hopeista. Mutta Krogius osti tyttärelleen Pietarista parempaa hopeaa luullakseni 30 %:ia halvemmalla. Kun vain saisit käsiisi luotettavan asiamiehen.

Oikeastaan Sinun huolenasi ovat vain huonekalut. Olet unohtanut yhden työhuoneen huonekalun. Se on ehdottoman välttämätön. Toilettilipasto – ei toilettipöytää joka vie turhaan paljon tilaa. Ompelupöytää varten pieni sohva ja kuusi pientä tuolia. Nekin saa parhaiten Pietarista. Vanha pähkinäpuukalusto on parempi kuin uusi, kun se kiillotetaan, toppauksiin lisätään hiukan puuvillavanua tai jouhia ja verhoillaan uudestaan silkillä. Villa aina hankalaa koiden vuoksi.

Odottanut turhaan kirjettä Jannelta.

Kirjoita pian. Terveisiä ja kiitoksia Annalle kirjeestä.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

Sähkötän nyt Kallelle että kaikki suunnitelmat juhannukseksi ovat rauenneet.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: