Alexander Ferdinand Boreniukselle

Editoitu teksti

Suomi

Kuopiossa 7.4.1848

 

Kelpo Veli! 

 

Sydämellinen kiitos kaikesta vaivasta, jota olet nähnyt kehnoon jamaan joutuneiden asioideni takia.

Olen saanut Helsingistä tiedon sinne Sireliukselle

saapuneesta summasta – 150

Kellgreniltä olen 27.4. saanut Goeringin

vekselin summan 32 1/2 killingin kurssin

mukaan – 262 – 27 7/13

Karstenilta – voidaan kirjata samalle

päivälle – 37 – 72 4/13

Summa hopearuplaa 450 –

Tämä summa siis kiitollisin mielin kuitataan saaduksi.

Pikku Emma alias Eva Stina [Ehrström] ei ole vielä pystynyt tekemään selvää päätöstä; hänen mielestään lomien aloittaminen aikaisemmin on näissä oloissa vaikeaa. Ensi tilassa hän varmaan kuitenkin ilmoittaa asiasta itse.

On ilo kuulla, että perheesi voi mainiosti ja on reippaassa kunnossa. Toivottavasti asiat ovat näin jatkuneet, vaikka Teidän ympärillänne on – uutislehtiemme mukaan – runsaasti tautisuutta. Perheeni kera toivotan tässä Teille saman hyvän onnen jatkuvuutta.

Uhkaavaa piispantarkastusta ei tällä paikkakunnalla odoteta asianmukaisen riemukkaassa mielentilassa, sen tunnustan. Hyvääkin voi saada liian paljon. Vaikka yritän parhaani mukaan pitää innostustani yllä, tunnen muutenkin, että koulutyössä junnaaminen alkaa käydä raskaaksi. Lisäksi kaikki täkäläiset yhteydet lamauttavat mielen vireyttä. Hiljaiset taistelut raakaa ja mielivaltaista sensuuria vastaan vaikuttavat nekin osaltaan tuhoisasti kärsivällisyyteen ja sitkeyteen.

Kaiken meikäläisen surkeuden näkeminen ja vähäiset toiveet henkisesti korkeammalle yltävästä tulevaisuudesta ovat kuitenkin raskain taakka, jota jokainen ajatteleva mies meidän joukossamme joutuu kantamaan. Kun näkee, miten kauas puoli vuosisataa on meidät Euroopasta erottanut, ei voi pelkäämättä ajatella seuraavaa puolikasta. Ainakaan minä en voi nähdä muuta kuin sen, että useimmat langat, jotka ennen sitoivat meidät korkeampaan inhimilliseen sivistykseen, on nyt raastettu poikki; ja kauan kestää, ennen kuin me pystymme omien voimiemme varassa kehräämään jotakin yhteyksien paikkaamiseksi.

Kerro Runebergille ystävällisiä terveisiä ja ota vastaan alttiin ystävyyteni vakuutus. Voi hyvin!

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: