Saima nro 38, 19.9.1844

Tietoka dokumentista

Tietoa
19.9.1844
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Uutisia

Pariisi. Sähkösanomat kertovat voitosta, jonka Bugeaud on saanut marokkolaisista. Näiden 20 000 miehen vahvuinen ratsuväki on lyöty hajalle, heidän leirinsä tykkeineen, ampumatarvikkeineen ym. on vallattu ja kentällä makasi 800 kuollutta. Myös laivasto on Joinvillen prinssin johdolla tuhonnut Mogadorin kaupungin ja linnoituksen. Kuninkaan Englannin-matka, jota kaikki maailman lehdet Saimaa lukuun ottamatta jo pitkään ovat kuuluttaneet, on peruutettu.

Egyptin pašša lienee saanut uutta rohkeutta ja Finlands Allmänna Tidningin sanojen mukaan ”aikoo vielä kerran koettaa hallita”. Jesuiitat, jotka Sveitsissä ovat kauan yrittäneet samaa, on liittopäivien päätöksellä valtuutettu sitä jatkamaan. Kreikassa on säädetty armahdus osalle jonkin vallankumouksen osallistujista, luultavasti sen joka sattui tänä kesänä suuren eurooppalaisen vallankumouskonsertin yhteydessä.

Unkarissa on keisarillisella määräyksellä poistettu latina ja otettu unkari maan oppilaitosten opetuskieleksi.

 

Kuopio. Kaikkien ympäristöseuduilta kantautuneiden huhujen mukaan ruissato jää tänä vuonna alle puoleen, mistä vielä saataneen vähentää melkoinen osa, hukkaan menneet ja häränjyvät. Sitä vastoin nyt talteen saatu kaura lupaa hyvää vuodentuloa ja kun heinäsatokin on yleisesti edellisvuotisia parempi niin tulevaan talveen suhtaudutaan valoisin toivein.

Huolestuttavat huhut rohkeasta rosvojoukosta kulkevat yhä. Kaupungissa on tehty yksi suurempi murto ja lähiseuduilta kerrotaan useista vastaavista. – Hyvät vesiyhteydet estävät tehokkaasti kaikenlaisen seuraamisen. Rosvoilla on hyvin varustetussa satamassa vene ja muutamassa tunnissa he ovat aivan muualla. Vain talvi ja kylmä voivat varmasti tehdä lopun ilkitöistä.

Helsinki. Viime postin tuoma virallinen lehti välittää Hänen Keisarillisen Majesteettinsa armollisen kuulutuksen 28. elokuuta 1844, jolla meri- ja tapulikaupunkien kauppiaille Torniota ja Naantalia lukuun ottamatta annetaan lykkäystä tullaamisesta, tiettyjen tavaroiden osalta vuodeksi, muiden osalta kolmeksi kuukaudeksi sekä 15 prosentin tullinalennus siirtomaatavaroista jotka tuodaan Atlantin takaisista alkuperä- tai tuotantomaista. Kuulutukseen liittyy kaksi taulukkoliitettä joissa on erikseen lueteltu siinä mainitut artikkelit. Uutinen samassa lehdessä kertoo, että Grislehamnista 28. elokuuta lähtenyt posti on joutunut onnettomuuteen.

Vaasa. Arkkipiispa vihki syyskuun kolmantena, Hänen Keisarillisen Majesteettinsa ja Hänen Korkean Puolisonsa kruunajaispäivänä, uuden lukion. Juhlallisuuksiin kuului puheita, saarna ja valittujen äänten laulua kaupungin kirkossa, jossa seuraavana päivänä myös molemmat vakinaiset lehtorit asetettiin virkoihinsa. Kaupungin kauppaporvarit olivat järjestäneet vihkiäispäiväksi suuret päivälliset joilla juotiin tavanmukaiset maljat ja saman päivän iltana vietettiin läänin maaherran järjestämiä juhlia.

 

 

Vertailu