Saima nro 3, 18.1.1844

Tietoka dokumentista

Tietoa
18.1.1844
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Täällä ovat parhaillaan käynnissä markkinat. Niille on saapunut vähemmän väkeä kuin tavallisesti. Maalaistuotteiden hinnat ovat hyvin alhaiset. Tämä kuuluu johtuvan viime ja tänä vuonna vallinneesta rehupulasta, tämän vuoden huonosta viljasadosta ja rahvaan sahaustoiminnasta saamien ansioiden vähenemisestä.

 

Uutisia

Ranskasta kerrotaan, että julkisten asioiden ministeri hra Teste on joutunut antamaan periksi varsin kiltisti. Valtioneuvos Dumon on asiasta kuultuaan sanonut: Nöyrin palvelijanne! Herran palkka voi olla aivan sopiva minunlaiselleni henkilölle. Hänelle taas sanoo hra Guizot: Tervetuloa suunnattomasti! Luu minun luustani ja liha minun lihastani. Ja tähän kaikkeen sanoo Finl. Allm. Tidning: että hra Guizot'ta voidaan toistaiseksi pitää lujasti paikallaan seisovana miehenä. Sitä paitsi herrat Teste ja Passy ovat saaneet päärin arvon, mikä kuuluu merkitsevän sitä, että molemmat ovat nykyisin mykkiä kuin kalat ja siis maailman vaarattomimpia mönkiäisiä.

Espanjassa on vihdoinkin uskallettu sanoa, että hra Olózaga on menetellyt roistomaisesti. Valitettavasti siellä aletaan kuitenkin käyttäytyä huonosti myös ”erinomaisen hyvin käyttäytyvää” nuorta herra Bravoa kohtaan.

Englannista kerrotaan vain tavanomaisesti, että ryhdytään turvallisuustoimiin irlantilaisparkojen onnellistuttamiseksi.

 

Helsingissä nähdään idästä liekkien kajoa, ja H:fors Tidningarin ”päre sammunut on”. Turusta ilmoitetaan, että reaalilukio ja koulu ovat väistyneet tavallisten lukiokoulujen tieltä. Åbo Underrättelser sitä vastoin on elpynyt uudessa ulkonaisessa hahmossa. Borgå Tidning uskoo, että tästä vuodesta tulee sen menestyksekkäin ”sitten maailman luomisen”. Se pyytää meitä lisäksi ylistämään onnekkaiksi niitä maita, joissa on olemassa konsistoreja, jotka oikaisevat tiedemiehiä antamalla heille asianmukaisesti nuhteita. Porvoon ympäristössä on sitä paitsi pyydystetty kahdeksan sutta, mutta ei yhtäkään lammasten vaatteissa. Erinäisiä saman lehden kertomia vääriä ”on diteja” [kuulopuheita] maassa vallitsevasta lukuinnostuksesta säästämme tuonnemmaksi.

 

Korkeasti kunnioitetulle yleisölle

Vastaukseksi esitettyihin kysymyksiin Saiman toimitus ilmoittaa kunnioittaen, että lehti ottaa kiitollisena vastaan sille lähetettäviä kirjoituksia – kuitenkin sillä varauksella, ettei kirjoittaja pahastu, jos kirjoitus hylätään ilman erikseen ilmoitettua syytä. Tämän varauksen jälkeen oli tarkoituksemme tarjota avustuskehotuksen lisäksi myös tyydyttävää korvausta. Sellaista kehotusta emme kuitenkaan voi antaa, sillä tilauskanta ei vielä anna mahdollisuuksia palkkioiden maksamiseen, vaikka uusia tilauksia yhä tuleekin. Lisäksi toimitus saa nöyrimmin pyytää arvoisia tilaajia katsomaan sormiensa läpi tähänastisten numeroiden kehnoa painojälkeä. Tätä puutetta toimittaja voi toistaiseksi paikata vain valitsemalla suurempia kirjasimia. Toimitus uudistaa myös lupauksensa lehden laajentamisesta siinä tapauksessa, että tilauskanta kasvaa.

 

 

Vertailu

Alkuperäinen