Maamiehen Ystävä nro 12, 23.3.1844

Tietoka dokumentista

Tietoa
23.3.1844
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Ulkomaan sanomia

Jo on Ruottin 80 vuoen vanha Kuningas, Carl 14 Johan, nukkunut kuoleman uneen. Tämä tapahtui 8 päivänä tässä kuussa kello neljä jälkeen puolenpäivän. Hänen perillisensä Oskar I on nyt Ruottin Kuninkaana.

Ei tiedä imetteliä,

Ei katala kasvattaja,

Mitä miksiki imetti,

Kuta kuksi kasvatteli.

Johtuu tämä vanha sananparsi kyllä ihmisen mieleen, kuin näkee, kuinka erinäinen on ollut tämänkin Kuningas vainajan elämäkerta. Ei suinkati sitä hänen köyhä äitinsä unessakaan nähnyt, eikä hän tuota mahtanut ittekän sotamiehenä ollessaan ajatella, että hänen vielä piti kuninkaana olla 26 ajastaikaa iästään ja kuninkaana kuolla. Muistatte te, että on Maamiehen Ystävä siitäkin kertonut, kuinka Kuningas Gustaf Adolfi, joka viimmen sodan aikana oli Ruottin ja Suomenmaanki haltiana, tuli pois hallituksesta. Hän meni siitten Saksanmaalle ja kuoli siellä. Nyt hänen poikansa, myös Gustavi nimeltä, on Österrikin Kejsarin kenraalina. Tätä aikaa on hänellä ollut ankara elämä. Sillä hänen tavaransa on huonossa tilassa, ja puolisostaan hän on täytynyt hakia erotuksen. Ej mahtanut hänenkän äitinsä, joka silloin oli Ruottin Drottninkina, kuin hän syntyi samassa kuninkaanlinnassa, jossa nyt Carl Johan kuoli, tätä ajatella, että hänen täytys ulkomaalla muiden virkamiehenä hankkia elatuksensa. Ei tule siis ihmisen mistään kerskata, vaikka hän ylimäisiäkin olisi, niinkuin ei myös ole kenenkään epäillä, ettei vielä Jumala hänellekin jossaan sian löytäysi.

Spaniassa ja Portukalissa on taas meteliä ollut, mutta ei vielä ole ollut menestystä kapinan nostajille. Sillä nuorella Spanian Drottninkilla oli lapsuuessaan äitinsä Kristina förmyntärinä. Mutta Valtakunnan isot herrat eivät tähän tytyneet, mutta tekivät ittensä förmyntäreiksi ja Kristinan täyty paeta Frankrikin Kuninkaan tykö. Sitten on nuori Drottninki elänyt yksinäissä vielä nuoremman sisarensa kansa kapinan nostajitten seassa. nyt tulee hänen äitinsä takasin Spaniaan, ja Drottninki on jo lähtenyt pääkaupungistaan häntä vastaan ottamaan.

 

 

Vertailu