Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
9.4.1846
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 9.4.1846

 

Parahin Veli! 

 

Kiitoksia kirjeestä ja tilausten toimittamisesta ja appiukkoni vastaanottamisesta erityisesti.

Iloitsin Teidän kanssanne lapsenne toipumisesta pitkän sairauden jälkeen, vaikka en tunne tuollaista iloa enkä surua omasta kokemuksestani; toivotaan nyt, että terveys ja rauha edelleenkin vallitsevat teidän ”asumuksessanne”.

Suo nyt anteeksi, Rakas Veli, että vaivaan taas uudella asialla. Koska olet lähellä Oulua ja tähän aikaan on vaikeata saada tänne mitään Helsingistä, saat niskoillesi tämän tehtävän. Osoitan rukoukseni kuitenkin ensisijaisesti vaimollesi ja pyydän:

”Kiltein ja suloisin serkku pikkuinen! Minulla on täällä pieni aarre, joka lapsellisena ja iloisena viihtyy hyvin meidän Herramme sinisen taivaan alla. Mutta kuten Teidän kaikkien päänne hänenkin päänsä on täynnä maallisia ajatuksia, halua miellyttää meidän vakavaa sukupuoltamme ja välttää teidän oman sukupuolenne taholta tulevia arvostelevia huomautuksia. Olen varma siitä, että hän on tästä syystä jo ajatellut monenmoisia ajatuksia kesähatusta. Hän ei kuitenkaan tiedä, että hänellä on huolehtivainen ukko, jonka tämä huoli on tehnyt levottomaksi ja joka nyt saadakseen tämän huolen haihtumaan kääntyy suloisen serkkunsa puoleen pyytäen saada lastu- tai riisinolkihatun, sikäli kuin laadultaan hyviä tällaisia tavaroita on Oulun suuresta kaupungista saatavissa. Mittasin kaikessa hiljaisuudessa erään entisen kesähatun ja havaitsin kuvun ympärysmitaksi 3 1/2 korttelia. Yleensä voidaan lähteä siitä, että sen on oltava pienintä kokoa kuten tuleva omistajattarensakin ja myös siitä syystä, että pieni hattu on suurta kauniimpi. Jos rohkenen vielä vaivata serkkukultaa lähettämään näytteitä kesätakkikankaista – jotakin kampavillakangasta, isoruutuista, mutta ei mielellään punasävyistä, vaan siniseen, violettiin jne. vivahtavaa, lopetan ahdisteluni tällä kerralla tähän ja voin vain vakuuttaa harrasta kiitollisuuttani ystävänpalveluksesta, mitä kiitollisuutta pikku vaimoni vielä tuntee monin verroin voimakkaammin saadessaan näyttäytyä hämmästelevälle Kuopiolle uusissa varusteissaan.”

Kun esität tämän pyynnön, Rakas Veli, ja annat rouvakullallesi tarpeelliset varat sen täyttämiseen, kerro hänelle myös sydämelliset terveiset vaimoltani ja minulta. Täältä tuleva postinkuljettaja ilmaantuu noutamaan tilattuja tavaroita. Lähetän sitten heti hinnan, kun joudun ehkä vielä vaivaamaan takkikankaan hankinnalla. Kerro minulle sen takia myös kankaan hinta.

Kerro terveisiä Göranille ja hänen perheelleen. Pyydä häntä olemaan kärsivällinen ja luottamaan minuun, vaikka tämä vähäinen omaan talouteen asettuminen on taas tuottanut minulle hankaluuksia. Toivon voivani pian kirjoittaa hänelle ja liittää silloin mukaan rahaa, tosin vain osan vanhasta velastani.

Ystävälliset terveiseni samoin Enbohmille, Borgille, koko papistolle ja niille niin monille muille vanhoille ystäville, jotka ovat muistaneet minua appeni välityksellä.

Älä pahastu tilauksistani. Jos voisin jotenkin korvata vaivojasi täyttämällä Sinun toimeksiantojasi, olisin iloinen. Voi hyvin perheinesi –

Sinun altis kaimasi

J. V. S:n

 

 

Vertailu