Carl Gustaf Wredeltä

Tietoka dokumentista

Tietoa
12.10.1863
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Nikolainkaupungissa 12.10.1863

 

Suuresti kunnioitettu

Herra Senaattori ja Ritari! 

 

Palattuani tämän kuun 11. päivänä matkalta läänin pohjois- ja itäosiin kiiruhdan vastaamaan Herra Senaattorin kunnianarvoisaan kirjeeseen lokakuun 2. päivältä ja olen samalla iloinen voidessani ilmoittaa, että torppari Jakob Juhaninpoika Antilan kuvaukseen Alajärven pitäjän tilanteesta sisältyy runsaasti liioittelua. Alajärvellä ei ole pantu toimeen ulosmittauksia eikä huutokauppoja runsaammin kuin muissakaan pitäjissä, mutta alajärveläiset kuuluvat siihen väkeen, joka niin hyvinä kuin huonoinakin vuosina itsepintaisen vaativasti haluaa kruunun apua. Heidän edusmiehenään tässä asiassa toiminut Jakob Antila on rettelöitsijä, joka on tänä vuonna aiheuttanut pitäjässä paljon harmeja. Toimiin on kuitenkin jo ryhdytty ulosottojen pysäyttämiseksi monesti mainitussa Alajärven seurakunnassa.

Lääninhallitukseen tuodut ulosottoasiat ovat tuntuvasti vähentyneet, sen jälkeen kun senaatti myönsi maahantuojille annettujen ennakoiden uusimiseen 60 000 ruplaa, ja kauppiaat selittävät olevansa vastaisuudessakin valmiita jättämään rahvaan rauhaan, jos heille myönnetään lisää maksuaikaa niiden ennakoiden takaisinmaksamiseen, joita vastaan he ovat todistettavasti myyneet rahvaalle viljaa luotolla. Jos senaatti suostuu tähän kauppiaiden pyyntöön, uskon voivani vakuuttaa, että rahvas selviytyy ilman ikäviä seurauksia nykyisestä hyvin vaikeasta tilanteestaan. Lääninhallituksen esitys asiasta keisarilliselle senaatille lähtee seuraavassa postissa.

Vastikään läänissä tekemälläni matkalla saatoin ilokseni todeta, että vuodentulo on osoittautunut tyydyttävämmäksi kuin sadonkorjuun alkaessa uskallettiin toivoa. Lääninhallituksen jo esittämä vaatimus 20 000 siemenviljatynnyrin tuonnista voidaan turvallisin mielin supistaa puoleen. Ilmoittaessaan vuodentulosta kruununvoudit ovat tehneet suuria erehdyksiä.

Täydellisintä kunnioitustani vakuuttaen minulla on kunnia merkitä olevani

Suuresti kunnioitetun Herra Senaattorin

nöyrin palvelija

C. G. Wrede

 

 

Vertailu