Esitys vaihtorahan lyömisestä täysiarvoisena, konsepti

Tietoka dokumentista

Information
15.5.1866
Datum kommentar: 
Päivämäärä ei ole tarkka
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Finska

Senaatin esitys vaihtorahan lyömisestä täysiarvoisena perustunee pääasiallisesti siihen, että Venäjän vaihtorahan pakkokurssin lakkauttamista anottaessa katsottiin sopivaksi samalla peruuttaa maassa kaiken vajaapitoisen hopeavaihtorahan käypyys.

Periaatteelliselta kannalta voidaan myös pitää tärkeänä, että kaikki hopearaha on täysiarvoista maassa, jossa ainoastaan metalliraha on laillinen maksuväline.

Tätä käsitystä on viime aikoina noudatettu niissä maissa, joissa on tehty rahalaitoksen uudistus.

Toteuttamisesta koituu kuitenkin kaksi haittaa:

1. Suhteellisesti suuremmista rahanlyöntikustannuksista aiheutuu tappioita arvomäärältään pieniä kolikoita lyötäessä;

2. Nämä arvomäärältään vähäiset rahat ovat pienen kokonsa takia hankalia käyttää kierrossa.

Sen sijaan on myönnettävä, että ala-arvoista vaihtorahaa voi hyvin hankkia ulkomailta ja tuoda maahan.

Suomessa voimassa olevan rahalain mukaan on 72-pitoista hopearahaa lyötävä 75, 50 ja 25 pennin kolikkoina. Tähän mennessä on kuitenkin lyöty vain 50 ja 25 pennin kolikoita, koska kierrossa tarpeettoman 75 pennin kolikon lyömiseen ei ole ollut aikaa.

Jos säädettäisiin, että vaihtorahan on oltava täysiarvoista, voitaisiin tätä vaikeuksitta soveltaa 50 pennin kolikkoon.

Mutta koska on toivottavaa, että 25 pennin kolikko voitaisiin vaihtaa 20-penniseen, koska jälkimmäinen on desimaalijärjestelmään sopivampi, niin 20 pennin kolikosta tulisi kooltaan aivan liian pieni, ellei sitä saisi lejeerata suuremmalla määrällä kuparia.

Mielestäni olisi siksi aihetta rajoittaa täysiarvoisuus 50 pennin kolikkoon, joskin myös tämä muutos voitaisiin lykätä tulevaisuuteen. Mukailun vaara ei nimittäin ole suuri, jos oletetaan kierrossa olevan 1 ½ miljoonaa markkaa hopeavaihtorahaa.

Edellä esitetyn tueksi voidaan lisätä, että sikäli kuin tiedän,

- Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa ja Ruotsissa lyödään kaikki hopearaha täysiarvoisena

- samoin Belgiassa 3/4 frangiin asti, Sveitsissä 50 sentiimiin asti, Hollannissa 50 senttiin asti, Norjassa 50 hopeakillinkiin (= 24 s.) asti, entisessä Sardiniassa ½ liiraan asti.

Huonompi Saksan vaihtoraha on varsinaista silppua, jossa on hienohopeaa alle 50 prosenttia. Sellainen raha on altis myös väärennöksille, teorian hylättävä.

 

 

Vertailu

Källspråk
Alkukielinen pdf: