Saima nro 49, 4.12.1845

Tietoka dokumentista

Tietoa
4.12.1845
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Täällä meillä on jatkuvasti kesäisiä ilmoja, todellinen kuherruskuukausi talven keskellä.

Tämän lempeän sään keskellä on kuitenkin, kuten lukija tästä lehdestä huomaa, syntynyt tyly ja laajalle levinnyt eräitä kaupunkimme asioita koskeva kiista. Kysymys on ylipäänsä täkäläisistä markkinoista, joita kaupungin kauppiaat täällä kuten missään muuallakaan eivät katsele suopein silmin. Kun kukaan kaupungin parasta haluava ei voi pitää velvollisuutenaan kiistellä vain sen kauppiaiden korkeiden voittojen puolesta ja kun markkinat epäilemättä ovat hyödyllisiä, niin näyttää todella suotavalta puhua hyväksyvään sävyyn markkinoiden ulottamisesta pitemmälle ajanjaksolle varsinkin kun sellainen ei ole ristiriidassa lain kanssa. Ei voida kiistää, että markkinat tarjoavat kaikille ostajille siirtomaa- ja teollisuustavaroita kohtuuhintaan ja että suuri osa asukkaista myös hyötyy asunnon ja ravinnon tarjoamisesta markkinavieraille. On myöskin virheellinen väite, että syysmarkkinoiden merkitys on vuosi vuodelta vähentynyt, koska markkinoilla kävijöiden määrä on päinvastoin vuosittain kasvanut.

Kaksi tämän numeron ilmoitusta osoittaa selvästi, että täällä jo vakavissaan ajatellaan hauskaa talvea. Luvassa on tanssia ja musiikkia ja huhu tietää kertoa myös, että nykyään herra Billingin johtama Mineurin näyttelijäseurue saapuisi muutaman päivän kuluttua paikkakunnalle. Tällaisessa tilanteessa onkin vaikea ymmärtää, mikä nykyään estäisi Kapteeni Leopoldin kirjeet tältä paikkakunnalta. Mitä tulevaan teatterihuviin tulee, niin on valitettavaa, että täällä puolitoista vuotta sitten näyttäytynyt kuuluisan kaksoisarmon kuva kuuluu olevan kiinnitetty toisaalle.

 

Kotimaanuutisia

Tässäkin lehdessä kerrotun Viipurissa tapahtuneen kauppias Schmidtin murhan tekijät on Kanavan mukaan saatu selville. Toinen, nimeltään Piekkäinen, on pidätetty, ja hän on tunnustanut rikoksensa, mutta varsinaisen tappajan, erään Forsellin, uskotaan päässeen pakenemaan maasta. Vaasassa kerrotaan ruista yhä myytävän 15 ruplalla tynnyriltä, ohraa 12 ja perunaa 3 1/2 ruplan hintaan. Täällä Savossa sitä vastoin ruista saa tuskin millään hinnalla, ja siitä vähästä, mitä on myyty, on jo maksettu jopa 19 ruplaa. Perunat maksoivat jo syyskuussa 5 ruplaa tynnyriltä. Etelä-Suomessa hinnat ovat suunnilleen samat kuin Vaasassa. Kaikkien välttämättömyystavaroiden hinnat kohoavat aina heikohkojen satojen jälkeen kohtuuttomasti ainoastaan maan tässä osassa huonojen liikenneyhteyksien takia.