Saima nro 37, 21.9.1846

Tietoka dokumentista

Tietoa
21.9.1846
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Syyskuun 10. päivän jälkeen lämpömittarin lukema ei ole noussut 11–12 lämpöastetta korkeammalle, ja parina yönä se on laskenut pakkasen puolelle. Taivas on koko tämän kolean sääjakson ajan ollut pilvessä, vaikkakin monet päivät ovat olleet sateettomia. Asuinhuoneisiin sytytetyt takkatulet ja pelloilla käynnissä oleva innokas perunannosto ovat kahdeksan kuukautta kestävän talven enteitä.

Läänin Kuvernööri on palannut kaupunkiin oltuaan kolme kuukautta poissa läänistä.

 

 

Kotimaanuutisia

Kajaanin kaupungin luona Ämmäkosken ohittavan kanavan sulut avattiin juhlallisesti 2. syyskuuta. Olemme saaneet paikkakunnalta tulleessa kirjeessä tästä iloisesta tapahtumasta selostuksen, jota emme voi tänään julkaista tilanpuutteen takia. Tämä aikaansaannos näyttää kuuluvan niihin, joista ei paljon puhuta, mutta jotka silti hyödyttävät maata suuresti ja ovat kunniaksi toteuttajalleen.

Maamiehen Ystävä kertoo, että Pielavedellä on suota kaivettaessa löydetty kymmenen metrin syvyydestä lappalaisten pulkka tai ahkio. Ajokalu on täysin vahingoittumaton ja rakennettu aivan samoin kuin lappalaisten keskuudessa yhä nykyisinkin on tapana.

 

–––––––––––––––

Äskettäin on ilmestynyt pieni vihko: ”Första Elementerna af Sångläran”, jonka on julkaissut F. A. Ehrström. Pääkaupungissa hyvin tunnettu laulunopettaja, jonka moniin Runebergin runoihin säveltämät kauniit melodiat kaikuvat kaikkialla maassa, on käytäntöön soveltamista silmällä pitäen koonnut tähän vihkoon aloittelijalle välttämättömimmät perustiedot. Kirjanen sopii erityisen hyvin käytettäväksi kouluissa, joiden nuorisolla ei ole tähän mennessä ollut käytettävissään minkäänlaista oppikirjaa tältä alalta. Nykyisin se lienee kaikkialla kirjakaupoista saatavissa. Ja tätä ajatellen otamme vapauden kiinnittää koulujen herrojen johtajien ja yleisön huomiota siihen.

 

–––––––––––––––

Julkisuuteen on juurtunut tapa tai pahe nostaa meteli tästä tai tuosta kertomuksesta sen karkeuden, sopimattomuuden ym. vuoksi. Erityisesti tämän sensoritoimen ovat ottaneet omakseen eräät kirjoituksen lähettäjät. Voidaan tietenkin vaatia, että lehdistö ei kuvaa säädyttömyyksiä. Mutta myös liika häveliäisyys osoittaa vain lukijan turmeltunutta mielikuvitusta ja tuhoaa kirjailijalta kaiken hyväntahtoisen hauskanpidon. Tässä hirvittävässä päivittelyssä voi toki aina sanoa: entä sitten!

Kehnossa kirjoituksessa kaikki viittailu on vastenmielistä, mutta jos tekstissä on jotain arvoa, niin sitä vain lisää huumori, joka yhtä lailla leikittelee ihmisen jakautuneen elämän korkeammilla ja alhaisemmilla puolilla ja sovittavan naurun avulla vapauttaa ihmisen häpeämästä omaa olemassaoloaan.

 

–––––––––––––––

Useissa lehdissä mainitusta G. E. Eurénin suomen kielen oppikirjasta on nyt ilmestynyt ensimmäinen, muoto-opin sisältävä vihko. Pikainen vilkaisu sen sisältöön osoittaa, että se on kiitettävän selkeä ja johdonmukainen ja että kirjoittaja on käyttänyt teosta laatiessaan hyväkseen uusimpia aihetta koskevia tutkimuksia.