Saima nro 27, 3.7.1845

Tietoka dokumentista

Tietoa
3.7.1845
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Lämmin kesä on lopultakin tullut runsaiden sateiden ja sitkeästi jatkuneiden kylmien säiden jälkeen. Maamies kuitenkin toivoo sateita kuten tarinan englantilainen merimies ryyppyjä. Miekkonenhan tunnetusti joutui pohtimaan kolmea toivomusta, joiden täyttyminen toisi hänelle onnen. Hän toivoi ensin ryyppyjä ja sitten tupakkaa niin paljon kuin hän pystyisi kuluttamaan. Kolmannen toivomuksen löytäminen tuotti hänelle vaikeuksia – kunnes hän perusteellisen pohdinnan jälkeen esitti toivomuksen: jos saisi vielä vähän enemmän ryyppyjä. Samaan tapaan maamies toivoisi ensin sadetta ja sitten päivänpaistetta – ja sitten vielä vähän sadetta. Siitä huolimatta, etteivät nämä korkealle viritetyt toiveet toteutuneet, lienee kesäkuun jälkipuoliskon sää kuitenkin antanut aihetta toivoa hyvää satoa, vaikka kevään kuivuus vahingoitti rukiita pahoin. Monilla paikkakunnilla on kruunun viljavarastojen antamasta avustakin huolimatta vallinnut paha puute kevätviljan kylvösiemenestä. Itävästä ohrasta on maksettu jopa 19 ruplaa tynnyriltä. Perunan hinta on huhtikuusta asti ollut 5–7 ruplaa, eikä sitä enää ole edes rahalla saatavissa.

Monelta taholta on kuultu valituksia Käkisalmen kautta tuotujen venäläisten jauhojen vajaapainoisuudesta ja kehnosta laadusta, Sortavalan kautta harjoitettu viljakauppa on sitä vastoin osoittautunut paljon luotettavammaksi.

 

Ulkomaanuutisia

Euroopassa on nykyisin vain kaksi uudistusten tiellä etenevää maata: Turkki ja Ruotsi. Ensiksi mainitussa maassa ovat ensinnäkin valtakunnan kokoontuneet säädyt, niin muhamettilaiset kuin kristitytkin, sankkana joukkona valittaneet kohtuuttomasta sorrosta ja vaatineet uudistuksia, ja toiseksi Valtaherra on kiittänyt säätyjen pelottomuutta, toteuttanut jo moniaita uudistuksia ja luvannut niitä lisää. Viimeksi mainitussa maassa uusi perintölaki on valitettavasti juuttunut merkilliseen hankaluuteen, mikäli Morgonen-lehden tietoihin on uskomista. Tuossa laissa säädetään yhtäläinen avio-oikeus kummallekin puolisolle. Kiireessä on kuitenkin unohdettu säätää siitä, sovelletaanko lakia myös jo olemassa oleviin avioliittoihin. Kolme säätyä teki ylimääräisen päätöksen, jolla tämä haluttiin estää, aivan viime tingassa eli ”kun valtiopäivät oli jo julistettu päättyneiksi”, niin ettei päätöstä ehditty toimittaa kirjallisena Hänen Kuninkaalliselle Majesteetilleen, joten se ei ole saanut kuninkaan vahvistusta eikä sillä siis ole lainvoimaa.

 

–––––––––––––––

Sattuneesta syystä kiinnitämme lehden suuresti kunnioitettujen lukijoiden huomiota siihen, ettei numeroissa 22 ja 23 otsikolla ”Talonpojan loukattu kunnia” kuvattu tapahtuma ole aivan eilispäiväinen, mihin seikkaan on myös viitattu kertomukseen liitetyssä johdannossa. Toimituksen arvion mukaan se lienee sattunut 15–20 vuotta sitten.

 

–––––––––––––––

Morgonbladet ja Kanava ovat kotimaisista sanomalehdistämme uupumat­tomasti tarjoamassa aineistoa yleisön ajattelevalle osalle. Pelkäämme kuitenkin, että ajattelemista välttävä osa on muiden sanomalehtien hellittämättömässä paineessa niin tuntuvasti laajentunut ensiksi mainitun osan kustannuksella, että vain jatkuva sitkeä ponnistelu voi tuottaa kun­nioitettaville toimituksille edes jonkinmoista menestystä. Nykyiset rajoittavat olotkin edistävät huonoutta.