Saima nro 27, 11.7.1846

Tietoka dokumentista

Tietoa
11.7.1846
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Jatkuva sade ennakoi samanlaista kesää kuin 1844, jolloin sadekausi jatkui juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Kerjuulla käynti jatkuu ja on vain yleistymässä. Kaupungista liikkeelle lähteneiden kerjäläisten määrä lienee hiukan vähentynyt, mutta maaseudulta lähtee kerjuulle paljon suurempia parvia. Nurmeksesta ja Pielisjärveltä, 15–20 peninkulman päästä, saapuu kokonaisia perheitä. Useimmat ovat kuitenkin lähtöisin Kuopion pitäjästä, ja heitä tulee kaupunkiin etenkin kirkkoon tulevien maalaisten kyydissä lauantaisin. Tämä liikehtiminen kertoo kertakaikkisen selvästi estämistoimien tehosta. Lieneehän kerjäämiskieltoja annettu näilläkin seuduilla useita. Sen sijaan ei ole kuultu mitään siitä, että Kuopion kaupungissa ja pitäjässä olisi ryhdytty mihinkään erityistoimiin köyhien huoltamiseksi tänä nälkävuotena. Naapuriseurakunnissa on sentään vuoden mittaan tehty jotakin tämän asian järjestämiseksi. Voisi olla mielenkiintoista nähdä julkinen selvitys siitä, mihin kaupungin köyhäinhoitovarat on käytetty. Tämä lehti ottaisi auliisti palstoilleen tuollaisen selvityksen. Esimerkkejä tällaisesta täysin lainmukaisesta menettelystä on olemassa, onpa maan pääkaupunginkin köyhäinhoitojohtokunta nähnyt tarpeelliseksi julkaista tilinpäätöksensä painettuna. Niin kauan kuin tätä ei tapahdu, ei pidä ihmetellä sitä, ettei kaupunkilaisista moni ole perin halukas maksamaan vuotuisia maksuja tarkoitukseen, jota selvästikään ei ole saavutettu. Jos nimittäin köyhäinhoito olisi sellaista kuin sen pitää olla, kerjuulla ei tietenkään käytäisi eikä tätä etenkään avoimesti suvaittaisi.

Kaupungissa tapahtuvan kerjuun taustalla on epäilemättä paljon holtittomuutta. Yhtä varmaa kuitenkin on myös todellisen hädän olemassaolo. Kukaan armeliaasti asennoituva ihminen ei voi kuitenkaan olla osallistumatta holtittomuuden tukemiseen, niin kauan kuin julkinen huolenpito ei ole pelastanut todellisessa hädässä olevia. Olemme aiemminkin yrittäneet kiinnittää yleistä huomiota tähän asiaan, ja siitä tulee yhtä pysyvä aihe lehdessämme kuin säähavainnot, kunnes nähdään, että kaupungin kunnianarvoisat asukkaat ovat tulleet vakuuttuneiksi köyhäinhoidon paremman järjestelyn välttämättömyydestä.

Uutisia

Professori Nordström on nimitetty Ruotsin valtionarkiston hoitajaksi 19. kesäkuuta.

Raamattuseuran vuosikokouksesta Turusta kerrotaan, että 1845 on suomenkielisestä raamatusta julkaistu 5 000 kappaleen kvarttokokoinen painos ja että Seura on tehnyt sopimuksen samankokoisen painoksen julkaisemisesta 1849. Kertomuksessa ei mainita mitään siitä, ettei kvarttokokoisia ruotsinkielisiä raamattuja ole enää vuosiin voinut ostaa kotimaasta.

 

Tietyt kertojat, jotka valtioviisain sanoin jo julistivat pohjoisamerikkalaisten tulevaa tappiota, ovat aluksi saaneet harmikseen kertoa näiden meksikolaisista saavuttamista voitoista. Vaikea onkaan nähdä muuta lopputulosta kuin että ensiksi mainitut vähitellen valloittavat koko Pohjois-Amerikan mantereen. Valloituksen suorittavat heidän ylivoimaiset instituutionsa sekä teollisuutensa. Aseet puolustavat sitä, mitä nämä ovat valloittaneet. Näin Teksasissa ja Oregonin-alueella. Englannin laivasto voi tämänhetkisessä sodassa vahingoittaa pohjoisamerikkalaisten kauppaa, mutta sen oma kauppa kärsii sodasta yhtä lailla. Kanadan menettäminen Englannille on myös mahdollista, mutta pohjoisamerikkalaiset eivät missään tapauksessa menetä tuumaakaan maata. Ja tasavalloilla on korkeampi sietokyky kuin millään eurooppalaisella valtiolla. – Lukuisia vastalauseita esitetään suuren Preussin synodin tulevia toimenpiteitä sekä Irlannin pakkolakia vastaan. – Portugalissa kuohunta on laantumassa hallituksen suostuttua kansan vaatimuksiin. Näiden joukossa ei kumma kyllä ole vapautusta kaikista valtionveroista, vaikka hyvin muistetaan, että täydellisen veroista kieltäytymisen sanottiin olevan kansannousun varsinainen ja ainoa motiivi.

 

–––––––––––––––

Hra Barker on perustanut puuvillakehräämön ja hra Rettig tupakkatehtaan Turkuun. Hra A. W. Tennberg on perustanut Tampereelle öljynpuristamon, jonka tuottaman pellava- ja hamppuöljyn luvataan olevan laadultaan niin hyvää, että sitä voidaan käyttää hienompienkin öljymaalausten vernissaukseen.

 

–––––––––––––––

Kapteeni Leopold saa kirjeen, jota ei ole kirjoittanut ”toimituksen oma käsi”. Kirjoittanut käsi kuuluu ujostelevalle henkilölle, joka pyytää anteeksi sitä, että käden jäljestä puuttuu keveys. Anteeksipyyntö on kuitenkin tarpeeton. Kirje on tyhjä ja köykäinen kuten aina.