Saima nro 25, 19.6.1845

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio

Vaikka sää on kylmä, on saatu hieman sadetta, mikä on ollut sangen hyödyllistä vuodentulon kannalta. Kylmyys ei ole suinkaan vähentänyt kasvua, vaikka kesäiloa ei juuri saa tämän vuodenajan viettämisestä takkatulen ääressä.

Hiippakunnan Piispa, joka saapui kaupunkiin 15. päivänä, on matkustanut pois 18. päivänä oltuaan läsnä täkäläisten oppilaitosten vuositutkinnoissa. H. K. suvaitsi ilmaista tyytyväisyytensä näiden oppilaitosten tilaan. Samoissa tutkintotilaisuuksissa järjestettiin myös Herra Valtioneuvos Grotin läsnäollessa sekä lukiossa että ylä-alkeiskoulussa venäjän kielen oppimistulosten kuulustelu.

 

Kotimaanuutisia

Suomen Pankin tilintarkastuksessa on todettu pankin hoidossa olevien rahavarojen summan olleen vuoden 1843 lopussa tuhansina ilmoitettuna 2 155 tuhatta – sekä setelistön määrän vuoden 1844 päättyessä 4 060 tuhatta hopearuplaa, mistä kuitenkin 1 020 tuhatta oli Pankin ja sen alaisten kassojen hallussa poissa käytöstä. Hypoteekkirahastossa oli valuuttaa liikkeelle laskettujen seteleiden vastineeksi 2 211 tuhatta ruplaa metallirahaa sekä lisäksi venäläistä setelirahaa, diskontattuja papereita ja lainasaatavia kaikkiaan 4 269 tuhannen ruplan arvosta, niin että rahaston voitto ja pääomavaranto olivat yhteensä 205 tuhatta ruplaa. Emme muista yleistä huomiota kiinnitetyn siihen, että maan Pankki toimii julkisella takuulla, jota pidetään voimassa vuotuisten tilintarkastusten välityksellä, ja iloitsemme saadessamme tilaisuuden kiinnittää lukijoidemme huomiota tähän suunnattoman arvokkaaseen etuun. Julkisuus on niin virallisen kuin yksityisenkin luotonannon luja perusta.

Lisäksi näinä päivinä on saatu vahvistus jo aiemmin kerrottuihin kirjallisuutta koskeviin uutisiin. Saatavissa on jo vieläpä Kuopion kirjakaupassakin ”Fosterländskt Album”, ”Lukemisia Suomen kansan Hyödyksi”, runokalenteri ”Lärkan” sekä Z. Topeliuksen runokokoelma ”Ljungblommor”. Julkaisija on hyväntahtoisesti lähettänyt meille kaksi ensiksi mainittua, ja käytämme tilaisuutta vakuuttaaksemme, että ne kumpikin ovat yhtä vahvasti osoituksia sekä lämpimästä tiedon ja isänmaallisen julkaisutoiminnan harrastuksesta että lupaavasta kyvystä kummankin harrastuksen edistämiseen. H. Kellgrenin, R. Tengströmin ja K. Tigerstedtin julkaisemassa Fosterländskt Albumissa on aloitettu tutkielman ”Teckningar från den fosterländska Vitterhetens område” julkaiseminen. Se näyttää mielestämme erinomaiselta, sillä sitä kannattelee lämmin tunne ja se on samalla ajatuksiltaan selkeä ja hyvin kirjoitettu. Kirjoittajan siinä ilmaisemat ajatukset kansanrunojemme suuresta arvosta ovat saaneet ilahduttavan vahvistuksen tiedosta, että maineikas Jakob Grimm on jo luennoinut niistä Berliinin Yliopistossa. Tuskinpa kukaan saattoi arvata, että tämä muutamia vuosia sitten Göttingenistä karkotettu professori avaisi vuonna 1845 tien Suomen kirjallisuudelle yleisen eurooppalaisen kirjallisuuden piiriin. Nuoret suomalaiset miehet, jokainen käyttämänne ruotsin sana on tästä lähtien kutakuinkin mitätön tämän kirjallisuuden kannalta, Suomen maineen ja teidän oman kunnianne kannalta! Vain äidinkieli antaa teidän kirjoituksillenne ja teidän nimellenne sijan maailmassa.

 

Ulkomaanuutisia

Puolueiden asema Ruotsissa näyttää hyvin merkilliseltä. Aiemmin tiukasti ylimysvallan kannalla ollut puolue on nyt siirtynyt varsin maltilliseen konservatismiin ja toimii tässä hengessä oppositiona hallitusta vastaan, jonka innokkaimpia puolustajia taas ovat liberaalit. Hyvin suurelta ongelmalta näyttää, voiko tällainen asiaintila kovinkaan pitkään säilyä. – Englannin kuningatar on Dublinin Lord Mayorin ja irlantilaisen valtuuskunnan kutsusta luvannut vierailla Irlannissa ilmoittamatta kuitenkaan vierailunsa täsmällistä ajankohtaa. Turkista kerrotaan, että Konstantinopoliin odotetaan H. K. K. Suuriruhtinas Konstantin Nikolajevitšia, joka on matkallaan Kiovaa kohti saapunut 24. toukokuuta Pihkovaan.