Otto von Esseniltä

Editoitu teksti

Suomi

Kepossa 4.11.1864

 

Rakas lanko!  

 

Aivan odottamatta saimme tiedon pianon ostosta, sillä muutamia päiviä ennen sinun kirjettäsi Nathanael kirjoitti, ettei hyvää soitinta saa vähemmällä kuin 250–270 ruplalla, ja pyysi meitä pian ilmoittamaan, saako niin paljon rahaa käyttää. Kirjoitin siitä syystä viime maanantain postiin pojille, että olemme päättäneet noudattaa neuvoasi, että on mieluummin kustannettava hyvä, vaikkakin kallis kuin halpa, mutta huono soitin.

Olet siis toiminut aivan kuin me täällä asian ajattelimme. Kiitoksia vaivannäöstäsi asiassa, ja kerro terveisemme ja kiitoksemme herra Lagille!

Toki noin suuren rahamäärän sijoittaminen merkitykseltään kevyeen kohteeseen kirpaisee, etenkin nyt, kun minulla on ollut merkittävän suuria menoja ja rahaa tarvitaan paljon tärkeämpiin tarpeisiin, mutta minun lienee vain pakko etsiä keinoja selviytymiseen siitä, mitä vielä on edessä.

Olemme haettaneet soittimen Pietarsaaresta, ja kuljetus on tapahtunut mitä suurinta varovaisuutta noudattaen. Se sijoitettiin kylmään huoneeseen, joka lämmitettiin vähitellen. Se tuntuu olevan komeassa ja hienossa kunnossa. Maria soittelee sitä nyt joka päivä. Kunpa hän ei aloittelijana tärvelisi sitä. Kelvollisen virittäjän löytäminen voi osoittautua vaikeaksi.

Olen luovuttanut Annalle 25 ruplaa, jotka olit määrännyt anopin hyväksi käytettäväksi. Maksaakseni pianosta jäljellä olevan summan sekä poikieni velan sinulle liitän oheen 517 Englannin punnan vekselin, jonka tahtonet muuttaa rahaksi käypään kurssiin ja luovuttaa Gustafille ja Nathanaelille tarpeen mukaan sen, mitä jää ylitse. Kylläpä ne pojat tarvitsevat paljon rahaa. Ihmettelenpä, miten he mahtavat hoidella varojaan.

Älä pahastu siitä, että vaivaan sinua vekselillä! Olisin toki voinut lähettää puhdasta rahaa, mutta silloin minulle itselleni olisi jäänyt niukasti käteistä.

Anna on ollut jokseenkin terve. Kunpa hän vain osaisi olla varovainen eikä puuttuisi niin paljon taloustöihin.

Lämpimät ja sydämelliset terveiset meiltä Sinulle ja lapsille.

Sinun

altis lankosi

O. v. Essen

 

PS Lähetä minulle poikien kautta tieto, mihin kurssiin olet muuttanut vekselin rahaksi, jotta voin merkitä summan tileihini!

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: