Julius Krohnille

Tietoka dokumentista

Tietoa
30.12.1865
Pvm kommentti: 
Pvm ei ole tarkka
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

En ole lainkaan ajatellut mihinkään toimiin ryhtymistä keskustelumme johdosta. Yleensäkin Julkisia [Suomen Julkisia Sanomia; virallinen lehti] saa minun puolestani jäädä oman onnensa nojaan ja niiden hoitoon, joita tämä lehti kiinnostaa. Olen puuttunut asiaan vain pelastaakseni suomenkielisen lehden joutumasta haaksirikkoon ja säilyttääkseni määrärahan suomenkielisen rahvaan hyväksi koituvassa käytössä.

Ellei Slöör pidä lupautumistaan tehtävään hyvänä työnä ja ellei hänellä ole moraalista rohkeutta kantaa siitä vastuuta – on varmaankin parasta, että hän vetäytyy hankkeesta.

Jo ne hyökkäykset, joita on kohdistettu Aspelundin hoitamiin Julkisiin, ovat selvästikin valheellisia ja väärämielisiä. Eihän lehti ole muuta ansainnut kuin enintään pientä irvailua silloin tällöin. Samaa on sanottava niistäkin hyökkäyksistä, joita on kohdistettu lehden tulevaan laatuun, josta kenelläkään ei vielä ole minkäänlaista tietoa. Puolustautuminen niitä vastaan ennakolta on mahdotonta. Tulevaisuudessa asia puhuu itse puolestaan – varmastikin hyökkääjille hyötyä tuottamatta. Eihän mikään puolustus onnistu, ellei tuomareilla ole kunnian- eikä omaatuntoa.

Anteeksi, että olen hiukan äkämystynyt. Se johtuu ajanpuutteesta – ja siitä, että joka taholla ollaan järjettömiä, niin ettei vaatimuksissa ole mitään rajaa. Tilanne on sellainen, että saamme kiittää Jumalaa, jos pystymme turvaamaan edes sen, mitä on jo saavutettu, mutta jotkut tekevät silti kaikkensa antaakseen aseita vastustajien käsiin. Näin on käynyt ja edelleenkin käymässä myös suomalaisuuden leirissä. Kärsimättömyys on toki selitettävissä; kuuluuhan ihmisen itsekkyyteen halu päästä nauttimaan siitä hyvästä ajasta, jonka saavuttamiseksi tehdään työtä. Viisaampaa on kuitenkin tyytyä siihen, että työn hedelmistä nautitaan tulevaisuudessa, jota omat silmät eivät näe, ja mitoittaa vaatimukset ja valita toimintatavat tämän mukaan.

Olen kyllä muistanut lupaukseni. Viivytys johtuu siitä, ettei minusta ole miellyttävää työntää itseäni esille. Lupaus on kuitenkin pidettävä.

Kiitoksia kirjeestä, ja voit olla vakuuttunut kunnioituksestani ja lämpimästä ystävyydestäni

J. V. S:n

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: