Johanna Lovisa Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Iisalmi 9.8.1847

 

Hellästi Rakastettu Puoliso! 

 

Aika tahtoo käydä niin pitkäksi, mutta mitä minun valitukseni auttaa, silti pitää odottaa ehkä 7. viikkoa, ennen kuin saan sinut sydäntäni vasten, joka sykkii maltittomuudesta yhtyä ainoaan oikeaan ystäväänsä maan päällä.

Ainoa iloni on nyt katsella pikku Hannaa joka on Luojan avulla ollut terve ja kiltti, ja joka kerta kun näen hänet, ajattelen sinua ja sinun iloasi kun saat taas nähdä pienen Rakkaan lapsesi, joka siitä kun näit hänet, on kasvanut sekä pituutta että leveyttä, Pappaa hän ei unohda, kuulen miten hän toistelee sitä, minun nimeäni hän ei osaa lausua mutta kyllä hän tuntee minut. Täällä hän on kaikkien lemmikki, jopa Setä voi tanssia hänen kanssa pitkiä hetkiä mitä hän ei tehnyt edes omien lastensa kanssa, sanoo Täti. Minä jään varmaan tänne kunnes Callen koulu alkaa. Kuulin että Ahlqvist on lähtenyt vaellukselle sisämaahan monen muun kanssa, ja näin ollen oli hyvä ettei Calle lähtenyt Kuopioon sillä silloin Melanderin olisi pitänyt järjestää hänet jonkun muun luo koska suurin osa oli lähtenyt, eikä Mellander itse kerkiä niiden kirjojen takia, jotka Collan on lähettänyt hänelle Helsingistä ja jotka hänen pitää ehtiä lukea Elokuun loppuun mennessä ja lähettää ne sinne. Hän ei varmaan voi tulla Iisalmeen pariksi päiväksi niin kuin hän aluksi luuli. Setä sai viimme postissa häneltä kirjeen, ja hän kirjoitti että ei aio hakea lehtorinvirkaa Viipurista, vaan aikoo kokonaan omistautua Matematiikalleen, hän lähettää myös pienen listan kirjoista, sellaisen hän kirjoitti jo kerran ennenkin mutta kirje viruu Hampurissa, ja sinä saat varmaan sen liian myöhään, minkä takia minä varmuuden vuoksi pyysin häntä kirjottamaan uuden.

Pormestari vaali on jo ohi ja Rudbäck sai enimmät äänet ja sitten Perander ja seuraavaksi Olsoni. Mutta Kuvernööri josta asia nyt riippuu, on kuulemma antanut suosituksensa Peranderille, vaikka lupasi ensin sen sille, joka saisi enimmät äänet.

Me pidämme oikein hauskaa mutta enimmäkseen sisällä, yhtenä päivänä olimme kumminkin niityllä kolmen virstan päässä, ja oli hauska kantaa sisään heinärukoja, minä muiden apuna kymmenen rukoa ja se pikku ponnistus teki minulle oikein hyvää vaikka Täti vähän pelkäsi.

Me huvittelemme myös lukemalla ja yksi meistä lukee aina ääneen. Colan lähetti Nannylle aivan hiljan julkaistun romaanin nimeltä Vålnaden (Haamu), kymmenen vihkoa Blancilta, se on jo luettu läpi, ja monta muutakin, pientä kirjaa, minä luen myös Litteraturbladetia, jonka otin Mellanderilta ennen kuin läksin.

Sen kynttiläasian, josta sinä kirjoitit, olen hoitanut jo aikaa sitten. Ja Rouva Viik lupasi pitää huolta että saan niitä syksyllä, jos kävisi niin ettei laiva tulisi Viipuriin, mutta hän uskoi että se tulisi,

Meillä on yltäkylläisesti kaiken laisia marjoja, joita täältä saa, ja täti oli vielä kiltti ja lupasi, että saan hillota täällä niin paljon kuin tarvitsen, ja minä suostuin hänen hyvyyteensä, ilomielin, tässä pitäjässä on kauppias ja aijon järjestää niin että saan sokeria häneltä, koska Täti ei varmaan antaisi minun maksaa jos lainaisin häneltä.

Minä päätin nyt pitkän sisäisen kamppailun jälkeen, että pidän Minan, ja hän jää oikein mielellään, Minä kirjoitin hänelle, ja sanoin aivan suoraan, että jos hän tästä lähin lupaa olla oikein kiltti minua kohtaan ja tarkka työssään, niin sitten en vaikka aluksi aijoinkin, vielä tahdo erota hänestä, ajattelin että ehkä me emme jää tänne kovin pitkäksi aikaa ja silloin olisi hankalaa vaihtaa niin usein. Mutta Marin kanssa en oikein tiedä mitä tehdä hänen hutiloimiselle, sillä jos me otamme tytön pikkuiselle niin hän tulee olemaan paljon keittiössä, ja ehkä alkaa taas rikkoa niin kuin ennen.

Odotan varmasti sinulta kirjettä ensi postissa, et sinä kai ole voinut olla niin kova että jätät minut ilman

Nyt pitää lopettaa Näkemiin Rakas Ukkoseni voi hyvin Jumala sinua varjelkoon.

Oma

Jeanettesi.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: