Johanna Lovisa Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 5.9.1847

 

Rakas Puolisoni! 

 

Hyvää iltaa, oma Ukkoni, Luoja olkoon kanssasi. Minä olen nyt meidän pikku kodissamme, ja lähetän täältä terveisiä, kumpa voisin sanoa sinulle, että kaikki on entisellään, mutta valitettavasti, kukkasia joilla uskoin tuottavani sinulle iloa, ei ole poissa ollessani hoidettu hyvin, koska monet niistä ovat lakastumassa, ryytimaakin on täynnä rikkaruohoa, ja monet muut työt vain puoliksi tehty, tämä kaikki suretti minua, koska iloitsin siitä että kaikki olisi järjestyksessä, kun viivyin poissa kokonaista seitsemän viikkoa. Fortepiano on lukossa, vaikka minulla olisi kova halu, saada harjoitella paria kappaletta niin se on nyt mahdotonta, olen varmasti itse syypää siihen, koska kun lähdin Iisalmeen en muistanut lukita sitä, ja ottaa avainta pois ja kun Röhring kävi täällä vähän sen jälkeen hän otti avaimen pois, ja nyt hän on matkustanut Petersburgiin, hän luuli varmaan että minä tulisin sieltä Kuusilahteen, mutta minun piti välttämättä tulla ensin kotiin omien pikku huusholli asioiden takia. Meidän matka Iisalmesta meni erinomaisen hyvin, läksimme Perjantaina klo 9 a.p. ja olimme kaupungissa klo 8 illalla. Minä olin koko matkan vaunuissa, oikein hävetti antaa Setä Frosteruksen ajaa minun kieseissäni, mutta häntä ei millään saanut suostuteltua ettei hän antanut sitä paikkaa minulle. Miten minä ikinä maailmassa pystyn näyttämään kiitollisuuteni kaikesta tästä hyvyydestä, ja varsinkin siitä sydämmellisestä vilpittömyydestä jolla minut vastaan otettiin. Hanna oli koko matkan ajan oikein kiltti, ja nytkin hän on yhtä iloinen ja mukava, kumpa näkisit pikku Enkelin miten hän kehittyy joka päivä, ja viisastuu. ja kaikki pikku edistys askelet tekevät minut valtavan iloiseksi. Mutta joudun pitämään sen kaiken sisälläni, kun minulla ei ole omaa Puolisoani jolle niitä näyttää, ja on raskasta iloita yksin, kun tiedän että sinulla on ikävää, ja kaipaat usein saada painaa pikku Enkelin povellesi, mutta aika koittaa, ja sitten saat kaksin verroin nauttia hänestä. Calle käy koulua oikein mielellään, hän kertoo minulle miten hauska on leikkiä tovereiden kanssa. Mellander sanoi että hänellä ei tähän mennessä ole ollut kovin paljon lukemista, mutta että hän alkaa nyt tarkemmin valvoa hänen lukemistaan, nyt uskon että voit olla huoletta. Mellander pyrkii kyllä parhaansa mukaan katsomaan hänen peräänsä.

Muutoin koulun laita on surkeasti. Blommi, joka matkusti tänne, sai määräyksen, hoitaa virkaansa Heinolassa ja täytyy lähteä sinne, ilman sijaista paikalleen. Rongain opettaa ensimmäistä luokkaa, paitsi Latinaa jota Hinritzius opettaa. Schilt aikoo parissa viikossa mennä Porvooseen tapaamaan Rouvaansa, jonka hän jätti sinne. Ja silloin Mellander joutuu yksin hoitamaan sekä sinun että hänen virkaansa.

Illalla Vikeneillä on tanssit. minä olin Papan luona päivällisellä, ja sieltä menin Karstenin Tyttöjen luo, joille laittelin kukkia hiuksiin. Rosasta tulee oikea kaunotar. Tytöt yrittivät suostutella minuakin, mutta minua ei huvita hiukkaakaan, hypätä siellä, kun ajatukseni kumminkin ovat sinun luonasi oma Rakastettu Puoliso, ja nyt olen taas tilaisuudessa jutella sinun kanssasi, joka minulle on ilo vertaansa vailla. sinun suhteesi on aivan eri asia, sinulla on niin paljon ajattelemista, ettethän sinä ehdi vaivata päätäsi vain ajattelemalla meitä, ja se on sinun onnesi.

Emmankin minä tapasin, oli oikein hauskaa, hän on yhtä herttainen kuin ennenkin. Minä olin hänen luonaan pikku Hannan kanssa, ja Kuvernöörin lapset pitivät oikein kovasti Hannasta, ja halailivat ja suutelivat häntä, niin että hän vähän nolostui ja hermostui. Iso ja pikku Emma ovat Hilsingissä, ommelleet Hannalle pienen Tarlatan leningin. ja pienen lieri hatun, jotka ovat erinomaisen nättejä, ja lähettivät ne sinun eväs korissasi, samoin kuin pienen kirjelippusen Emmalta. Nyt, kun sinä tapaat ison Emman niin tervehdi ja kiitä häntä sydämmellisesti minun puolesta, sano että kiittäisin itse, häntä, mutta en millään kehtaa kirjoittaa, sinun pitää myös kiittää hänen siskoaan Mallaa, siitä nätistä pikku myssystä jonka hän on virkannut, Jos kaikki sujuu niin kuin sinä kirjoitit, niin minähän saan keväällä itse kiittää heitä, siitä tulee kyllä hauskaa, että saan tavata kaikki nämä erinomaisen hyvät ihmiset.

Jo viimme kirjeessä unohdin mainita, että Arkki Piispa Merartin [E. G. Melartin] on kuollut, nyt se on jo vanhentunut uutinen.

Minä aijon parin päivän päästä lähteä Maaningalle, ovat odottaneet minua jo niin kauan. ja sitten menen Kuusilahteen, kun ilma on vielä niin lämmin ja kaunis. Älä ole meistä huolissa, et usko miten hyvin minä huolehdin Hannasta, kukaan äiti ei voi olla hellempi, kuin minä yritän olla. Alan odotella sinua Lokakuun alussa, Tule armaani jos on mahdollista, minä kaipaan sinua niin hirveästi, varsinkin täälä kotona on niin tyhjää. Pitääkö Mellanderin muuttaa pois ennen kuin sinä tulet kirjoita siitä hyvä Mieheni, varmaan olisi hyväkin, jotta huoneet saisi järjestykseen, mutta on se vähän pelottavaa, ettei ole miestä, varkaita voi rohjeta sisään. Nyt minun pitää lopettaa, mutta kirjotan vielä viikolla. Jumala olkoon kanssasi rakas hyvä Mieheni, rukoilen puolestasi, Älä unohda uskollista

Jeanettea.

 

Pappa lähettää paljon terveisiä. Olemme kaikki terveinä Luoja suokoon samaa sinulle.

Calle lähettää terveisiä Enolleen ja lupaa olla kiltti Poika.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: