Johanna Lovisa Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

12.6.1856

 

Rakas puoliso! 

 

Olit kiltti, kun kirjoitit minulle noin pitkän kirjeen. Kiitos siitä!

Älä anna Hannalle piimää vielä viikkoon. Kunpa hän ei huomenna palelisi – silloin on neljäs viikko. Olisi hyvä, jos olisit huomannut antaa hänelle kiniiniä illalla tai varhain aamulla. Jos hänellä on huono olo, niin anna hänelle yksi pulveri ja kahden tunnin päästä vielä toinen. Jos hän palelee, niin anna kaksi pulveria yhdellä kertaa, kun kuume on laskemassa, tai yksi pulveri lisää kahden tunnin päästä. Sitten yksi pulveri päivässä, kunnes minä tulen.

Vanhan muorin pitää ottaa kiniiniä päivittäin ainakin yhden viikon ajan. Jos Rusthollarin pulveri tosiaan maksaa 25 kopeekkaa kappale, niin hän voi ottaa yhden puolikkaan päivässä. Scharfen eliksiiri ei häntä auta.

Gustafvaa ei auta muu, kuin pellavansiemenpuuro. Jos se on oikea sormikoi, on veitsenterä pistettävä luuhun asti – ja sitten haude päälle. Voit lähettää hänet Tri Hjeltille, jos tila käy oikein huonoksi.

Paperia yms. saat luvan odottaa, kunnes minä tulen. Lähetän hiukan lääkkeitä. Scharfen eliksiiriä voit antaa kuumepotilaille. Sitä on otettava yksi teelusikallinen joka aamu. Kupillinen hyvin vahvaa millefoliteetä voi tepsiä yhtä hyvin.

Luoja olkoon kanssanne! Rakastava, uskollinen Miehesi

Snellman

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: