Johanna Lovisa Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki 22.7.1849

 

Rakastettu, kaivattu Puolisoni! 

 

Eilen juotiin Sinun maljasi päivällisillä Tri Castrénin luona ja illallisilla Tri Ingmannin luona. Mietin jälkeenpäin, että hyvä Täti varmaan hiukkasen juhli Sinun nimipäivääsi, jonka jo kahtena vuotena viidestä olen joutunut viettämään erossa Sinusta, mutta toivon tulevaisuudessa saavani pitää sitä aina juhlapäivänä kodin rauhassa.

Ostin kangasta kesähattua varten, mutta unohdin, että tarvitaan nauha samasta kankaasta, ja jouduin siis ostamaan ¼ kyynärää lisää. Calle on ostanut vähän talouskapineita Hannalle, Vasikkahaassa käytettäviksi.

Minun tulevaisuudennäkymäni alkavat Luojan kiitos selkiytyä, ja pyydän Sinua ilman suurta levottomuutta mutta silti hivenen harkitsevasti miettimään sitä, että tulevaisuudesta on huolehdittava. Kyllä minä uskon Vaimoseni, että Sinä mutkitta jaat hyvät ja pahat; mutta Sinun pitäisi miettiä, miten teet Sinulle ja minulle ja meille kaikille pienen, rajoitetun elämän niin hyväksi, ettei yltäkylläisyyden hyvyyksistä kaivattaisi mitään.

Lapsille tuhat suukkoa – pikkulapsille, joiden näkemistä taas kaipaan niin kiihkeästi. Olisin mieluusti lähettänyt myssyn Napulle [Anders Henrik Snellman], mutta minulla ei totisesti ole ollut aikaa etsiä sellaista. Istuin kokonaisen viikon sisällä kipeiden huulien takia, tuuli oli matkalla rohduttanut ne rikki. Sittemmin työ, vierailut ja kutsut eivät ole antaneet minulle lepoa. Varsinkin minua häiritsevät vierailut aamusta iltaan.

Calle on monta päivää asunut Vuorimestari Hartwallin luona hänen poikiensa kanssa. Hän lähettää terveisiä Tädille ja lapsille.

Lämpimät terveiseni kaikille tuossa jalossa ympäristössä, joka niin ystävällisesti pitää meistä huolta. Suutele Tantea oikein lämpimästi minun puolestani. Pitelen hänen hyvät kätensä lämpimiksi, kun saan taas tavata hänet.

Sinutkin rakkaani pitelen sitten lämpimäksi – enkä pelkästään käsiä. Tahdon päästä lähelle, lähelle ja saada taas imeä itseni kylläiseksi Sinun huuliltasi, Sinun sylissäsi. En tohdi ajatella enkä sanoa miten pian se on tapahtuva. Toivon ettei siihen ole kauan, ja Ruotsin matkasta ei kenties tule mitään. Siihen hetkeen asti Näkemiin, ihanani, kultaseni, rakastettuni! Sinun

uskollinen Miehesi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: