Johan Wilhelm G:son Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 24.4.1857

 

Rakas Veli! 

 

Olen iloinen saadessani tämän tilaisuuden kirjoittaa sinulle. Aihe selviää oheen liitetyistä asiakirjoista.

Tällaisia kirjeitä ja listoja saavat Oulussa: herrat (lääninkamreeri) Bergbom, Pentzin, Franzén ja Hamer. Tarkoituksena on, että kaikki herrat perustaisivat yhdessä toimikunnan ja ottaisitte mukaan, jos hyväksi näette, myös esim. jonkun laivurin ja käsityöläisen, kuten täälläkin toimikunta on koottu eri luokkien edustajista. Tämä kaikki sitä varten, että neuvottelisitte yhdessä, miten ja missä järjestyksessä lahjoitusten kerääminen [Runebergin hyväksi järjestettävässä kansalaiskeräyksessä] on aloitettava hyvään tulokseen pääsemiseksi. Niiden, joilla on varaa, on osoitettava tavallista suurempaa anteliaisuutta; myöskään pikkueriä ei kuitenkaan pidä hyljeksiä. On arvioitu, että kokonaissumman on oltava ainakin 10 000 ruplaa, jotta sen korkoina saisi edes jollakin tavoin merkittävät vuositulot.

Kerro vaimollesi meiltä lämpimiä terveisiä. Teidän Hannaanne [Helsingin rouvasväenkoulun oppilasta] en ole nähnyt pariin viikkoon. Hän on näyttänyt pirteältä ja tyytyväiseltä aina kun olemme tavanneet ja kuuluu olevan pidetty koulussaan.

Lienet jo saanut kutsun tänne yksityispankkikomitean jäseneksi. Toivon siis, että saamme vielä kerran tavata.

Vuodet ja rasittava työ ovat vähitellen saattamassa minua valmiiksi lähtöön. Vielä minua ei kuitenkaan ole häirinnyt mikään muu tauti pikkuvaivojen ja voimien hupenemisen lisäksi. – Työ kasvaa, kyky heikkenee.

Veljellisessä ystävyydessä

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: