Johan Jakob Nervanderilta

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki helmikuussa 1846

 

Kelpo Veljeni, 

 

Kiitos tervetulleesta kirjeestäsi. Tilaukseen ei sisälly pöytää. Pyysit vain sohvapöytää ja ompelupöytää, ja ne molemmat olet jo saanut. Tilaan muodoltaan sohvapöydän kaltaisen pelipöydän.

Olen tiennyt jotakin Saiman karikkoisista kulkuvesistä, mutta en niin tarkoin kuin nyt. Sain tänään Törnrothilta tiedon, että mainitsemasi henkilö on vaatinut nähtäväkseen Nordströmin Sinua vastaan suuntaamat kirjoitukset. On jo korkea aika yrittää torjua myrskyä, ja yritän tehdä sen seuraavassa postissa tehokasta kanavaväylää pitkin, jolla on yhteyksiä Saimaan.

Nyt minun asioihini. Sanot, ettei minun pidä vastata arvostelijalleni. Toimisin mielelläni näin, koska se sopii minun pahaan taipumukseeni hidastella, mutta nyt minun on pidettävä itseäni hyvän asian, nimittäin aritmetiikan opiskelun jonkinlaiseen kunniaan saattamisen esitaistelijana. On kuulemma vireillä sellaisia suunnitelmia, että konsistorien taholta hankitaan esityksiä minun oppikirjani soveltumattomuudesta ja paluusta Boreniukseen ja tuttuun vanhanmalliseen pänttäykseen. Pitääkö minun siis vaieta, kun 9/10 arvostelijan väitteistä on osaksi täysin tuulesta temmattuja ja osaksi suoranaisia valheita? Vertaa esim. huomautusta siitä, miten esitän neljännen ja viidennen juuren ottamisen tekstissäni, jossa asia on esitetty aivan toisin kuin hän sanoo. Kuten liimauksesta näet, koko kappale on muuten komitean toivomuksesta tehty pahvikansisidos.

Sinä olet kuitenkin ainoa, jonka neuvoa olen kernaasti valmis kuuntelemaan tässä asiassa ja pyydän tämän takia, että lähetät sen heti paluupostissa sekä esität sille jonkinlaisen perustelun, jos pysyt kannassasi sen jälkeen, kun olet kuullut, mitä minä sanon asioiden tilasta.

Nordström, joka ei neuvottelujen aikana milloinkaan kuunnellut minun eikä muidenkaan neuvoja, on nyt asian ratkettua aivan ymmällään. Hän ei halua lähteä Ruotsiin, ja pelkään, että hän tekee ennen asian saamista päätökseen vielä sellaisia tyhmyyksiä, että kompromettoi itsensä niin täällä kuin sielläkin. Hän valittaa jokaiselle, joka vain viitsii kuunnella, ettei näin hyvästä ja näin välttämättä tarpeellisesta miehestä ymmärretty pitää kiinni. Summa summarum [lopputulos]: luullakseni matkasta tuskin tulee mitään. Ainakin hän elää yhä kuvitelmissa, joita hän elätteli vielä pari päivää ennen kuin hänelle myönnettiin ero, jota hän oli sanonut haluavansa. – Hänelle on aina käynyt hyvin, ja tämä on sekoittanut hänen päänsä niin pahasti, ettei hän nyt kestä edes sitä vastoinkäymistä, että hänestä – tulee Ruotsin valtionarkiston johtaja. Suhtaudun häneen henkilökohtaisesti myötämielisellä ystävyydellä, mutta suren ja harmittelen sitä horjuvuutta, jota järkeni sanoo hänen käytöksessään ilmenevän.

Et kirjoita mitään Hällströmin muistopuheesta etkä Tiedeseuran kiertokirjeestä. Lähetin ensiksi mainitun käsikirjoituksen vain Saiman palstantäytteeksi, jos lehdessä joskus olisi liiaksi tilaa, jonka haluaisit täyttää. Jos Sinulla on muuta ja päivän tilanteessa kiinnostavampaa, ei Hällströmin ylistyksen maailmalle toitottaminen ole minun kannaltani tarpeen; lähetä minulle kuitenkin siinä tapauksessa käsikirjoitus takaisin niiden syiden takia, jotka olen esittänyt.

Ohessa seuraa lista, jolla voi kirjoittautua taideyhdistyksen osakkaaksi, sekä terveiset salaneuvos Walleenilta, joka on yhdistyksen johdossa.

Kerro Rouvallesi terveisiä

Sinun vanhalta ystävältäsi

J. J. Nervanderilta

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: