Johan Jakob Nervanderilta

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki 14.11.1845

 

Kelpo Veljeni, 

 

kun saat tämän kirjeen, olet jo asettunut uuteen säätyysi ja ”kaikki on oikein selvitetty ja toimitettu”; niinpä vain toistan vielä kerran sydämelliset ja veljelliset onnentoivotukseni Sinulle ja nuorelle rouvallesi, jolle olet varmaan etukäteen antanut varoituksen, että saatuaan Sinut miehekseen hänen on saman tien hyväksyttävä minut veljekseen. Anna siis hänelle veljen suudelma minun puolestani, kunnes saan itse tavata hänet, jolloin Sinun hyvään makuusi luottaen sinetöin lähemmän tuttavuuden uudelleen varmasti erityisen mielelläni.

Jos ymmärtäisit oikein, mitä rauhaasi kuuluu, käyttäisit kuherruskuukautesi samalla tavalla kuin käytännölliset englantilaiset eli tekisit matkan ja nimenomaan Helsinkiin, jossa saisit luonani alakerrasta sievän erillisen huoneen makuukamariksi ja voisit päivisin pitää hallussasi koko yläkertaa. Olet tosin päättänyt olla itse matkustamatta Helsinkiin, mutta toki jokainen mies ymmärtää, ettet voi jättää rouvaasi ”maantielle”, jos hän haluaa pistäytyä Henriksdalista pääkaupungissa. Pysyvä ajokeli tulee jouluksi kuten tavallista, heti lukukauden päätyttyä. Kirjoita nyt pian, että ”herrasväki” saapuu.

Litoniuksen huonekaluista ei kuulu vielä mitään. Kävipä kehnosti, kun pyysit Backmania jakamaan huonekaluja koskevan vaivannäön; nämä ovat muuten olleet valmiina jo kauan. Hän joutui riitaan Litoniuksen kanssa, joka oli jo luvannut saada ne valmiiksi viimeisen höyrylaivavuoron matkaan; loukkaannuttuaan Backmanin viisastelevaan moitiskeluun hän kuitenkin torjui koko tilauksen, ja hänet voitiin vasta myöhemmin taivutella myymään valmiit huonekalut, joiden hinnan Backman myöntää äärimmäisen huokeaksi, vaikka hän väittikin, että Helsingissä huijataan kaikkien huonekalujen valmistuksessa. Koko välikohtaus oli äärimmäisen naurettava; seurauksena on kuitenkin se, että Litonius antaa nyt odottaa jäljellä olevia huonekaluja.

Kun kerroit minulle aikovasi hakea virkaa Lundista, noudatin tarkoin kieltoasi, ettei asiasta saanut puhua mitään. Yhden poikkeuksen kuitenkin tein, kerroin asiasta kreivi Armfeltille ja kysyin, eikö hän voisi tehdä mitään pitääkseen Sinut täällä. Ehdotin, että hän järjestäisi Sinulle 500 hopearuplaa vuodessa kolmen vuoden ajaksi, jotta voisit käyttää vähemmän aikaa Saiman toimittamiseen ja enemmän tiukasti tieteellisiin pohdiskeluihisi. Jos kreivi Armfelt ei voisi tehdä mitään, hänen ei tarvitsisi vastata kirjeeseeni. – En ole saanut vastausta. Näin ollen en usko, että hän voi tehdä mitään. Minun on myös kerrottava Sinulle, että sen, mitä olen viime aikoina saanut omaksi hyödykseni, olen saanut suoraan Perintöruhtinaalta ja ruhtinas Menšikovilta. Kreivi Armfeltilla tuntuu kuitenkin olevan hallinnassaan ne varat, joita Perintöruhtinas voi kanslerina käyttää. Nämä varat on tarkoitettu ensisijaisesti matkojen rahoittamiseen. Jos siis päättäisit ottaa keväästä lähtien vuoden virkavapauden ja matkustaa rouvasi kanssa vuodeksi Saksaan, uskon Sinun voivan saada mainituista varoista käyttöösi 1 000 hopearuplaa. Koska tietysti saat pitää osan palkastasi ja voit Saksasta käsin osallistua Saiman toimittamiseen, Sinun pitäisi selviytyä myös rouva mukanasi. Jos pysyttelet samalla paikkakunnalla, tiedät tulevasi toimeen 1 000 hopearuplalla, koska saksalaisten professorien vuositulot eivät keskimäärin ole sen suuremmat. Kun olet pannut Kuopion koulun asiat kuntoon, ei kukaan voi ihmetellä sitä, että otat tämän virkavapauden, ja sen päättyessä on myös J. J. Tengström emeritus [eläkkeelle siirtynyt]. Jos pyydät apurahaa Armfeltilta, jonka uskon suhtautuvan Sinuun hyvin suopeasti, ota seuraava seikka huomioon. Juuri nyt rahat on ehkä jo käytetty. Pyydä sen tähden 1 000 ruplaa käytettävissä olevista varoista; sen varalta, ettei niitä ole nyt vapaina, pyydä Perintöruhtinaan lupaus siitä, että saat summan seuraavista käytettäviksi tulevista varoista. Uskon kyllä, että anomuksesi hyväksytään tällä ehdolla. Mainitse samalla, että aiot hakeutua takaisin yliopistoon ja että sitoudut toteuttamaan Saksassa jonkin tieteellisistä hankkeistasi, joista Sinun ei pidä ottaa tehtäväksesi suurempaa urakkaa kuin ennätät mukavasti toteuttaa. Jos saat Perintöruhtinaan lupauksen, voit turvallisesti luottaa siihen saatuasi sen kirjallisena Armfeltilta. Sinun on silloin otettava etukäteen laina, mutta korkoa ei mene enempää kuin 50 hopearuplaa, sillä enempää kuin vuoden ensi keväästä lähtien Sinun ei varmastikaan tarvitse odottaa. Ajattele vakavasti tätä asiaa. En ole halunnut kirjoittaa aiemmin, ennen kuin olen muodostanut asiasta vakaan mielipiteeni. Jos olet luopunut tavoittelemasta professuuria Ruotsista, mainitse tästä Armfeltille ja sano syyksi, ettet halunnut asettua alttiiksi vaaralle, että et voisi palata Suomeen.

– Oheiset asiakirjat on tarkoitettu Saimassa julkaistaviksi. Vastinetta voit lyhentää mielesi mukaan; korjaa kuitenkin ennen kaikkea sellaiset kohdat, joita pidät epätasaisina ja huonosti kirjoitettuina. Jos olen jossakin kohdassa liian ankara, lievennä tai poista. Korjaa painovirheet omasta kappaleestasi nähdäksesi, onko painovirheiden luettelossa jotakin vikaa. Lisää mukaan ne painovirheet, jotka sanot itse havainneesi. Luotan tässä kaikessa Sinuun, sillä vastineen kirjoittaminen on ollut arvostelun sisältämien typeryyksien takia minulle kerta kaikkiaan niin raskas ja sietämätön urakka, etten pysty lukemaan tekstiäni enää uudelleen läpi.

Hällströmille pitämäni muistopuhe on ainoa omistamani kappale ja samalla ensimmäinen konsepti, lukuun ottamatta sitä, että annoin poikani kopioida siitä katkelman. Asiassa oli hankalia kohtia, mm. Hällströmin kuuliaisuus esimiehiä kohtaan, aivan luonteenomainen piirre, jota ei sen takia voinut ohittaa, mutta jota ei sopinut suoraan moittiakaan. Vastustelin puolen vuoden ajan koko tähän muistopuhetehtävään ryhtymistä. Muuta mitä haluat puheestakin, jonka pitäisi kelvata sanomalehdestä luettavaksi, kun otetaan huomioon Hällströmin uskollinen palvelus ja Sinun hääsi, joiden takia lienet aluksi hieman vähemmän nirso valitessasi kirjoituksia, joilla Saimaa ruokit.

Ei mitään erityistä uutta. Ursin on jättänyt eronpyyntönsä emerituksena. Woldstedt hakee nyt avoimeksi julistettua tähtitieteen professuuria ja saa homman. Lääketieteellinen tiedekunta on yksimielisesti hylännyt Wirzénin opinnäytteen. Älä unohda

altista ystävääsi

J. J. Nervanderia

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: