Johan Fredrik Hackmanille

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 17.8.1867

 

Suuriarvoinen Herra Kauppaneuvos ja Ritari. 

 

Samalla kun tunnustan saaneeni kunnianarvoisan kirjeenne tämän kuun 12. päivältä esitän kohteliaan kiitokseni vaivannäöstä, johon Herra Kauppaneuvos on ryhtynyt pyyntöni johdosta.

Heti saatuani sähkevastauksen, ettei paikkakunnalta voitu ehdottaa tehtävään ketään, ryhdyin neuvotteluihin toisaalla, ja tämä on nyt johtanut siihen, että haminalainen hra Nybom on luvannut apunsa. Kun herra Lydecken ilmoitti saapumisestaan tänne, kiirehdin ilmoittamaan tästä hänelle sähkeellä, vaikka hän lienee lähtenyt Viipurista ennen kuin sähke ehti perille.

Olisin varmaankin ajatellut ensisijaisesti herra O. Alfthania. Hän on kuitenkin marraskuuhun asti sidottuna tehtäviinsä [Pariisin maailman] näyttelyssä. Hänelläkin on muuten oma tehtävänsä tässä asiassa – hänen on nimittäin perehdyttävä käyttökelpoisiin työkaluihin ja koneisiin.

Saatamme ehkä joutua jonkinmoisiin vaikeuksiin kilpaillessamme etenkin norjalaisten sekä Göteborgin kautta kulkevan Ruotsin viennin kanssa. Kun työstä maksetaan täällä kuitenkin näin vähän, tämän pitäisi alentaa meidän valmistuskustannuksiamme. Kuljetustenkin meidän maalaistemme laivoilla pitäisi olla nykyoloissa riittävän halpoja, kunhan löytyisi asiansa osaava johto, joka saisi varustamot rajoittamaan toimintansa kivihiilen ja puutavaran kuljetuksiin ja hankkimaan vähitellen luotettavan kyvyn toimia tämän elinkeinon piirissä.

Kunnioittavasti minulla on kunnia allekirjoittaa olevani

Herra Kauppaneuvoksen ja Ritarin

nöyrin palvelija Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: