Johan August Grönbergille

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Tübingenissä 15.5.1841

 

Herra Jean Grönberg 

Vaasa

 

Parahin Veli, John! Kirjeesi huhtikuun 15. päivältä sekä 4. päivänä toukokuuta päivätyn kirjeen herroilta Bauch & Dürkoopilta Hampurista sekä sen mukana Sinun laskuusi lähetetyt kaksisataa seitsemänkymmentäseitsemän (277) taalaria Preussin valtion seteleinä ja 10 groschenia olen asianmukaisesti saanut ja kiitän Sinua sydämellisesti sekä ensiksi että viimeksi mainitusta – ensiksi mainitusta, koska Sinun yksinkertainen tapasi täyttää pyyntöni on antanut minulle uuden todisteen Sinun veljellisestä suhtautumisestasi minuun ja kohottanut sen suuren palveluksen arvoa, jonka olet minulle tehnyt tuon lainan antamalla. Todellakin, kun ajattelen tilannetta, jonka vallitessa Sinä noin auliisti olet ojentanut kätesi minun avukseni, minun on pakko todeta, että Sinä todellakin olit ainoa turvani.

Ilahdut varmaankin kuullessasi, että olen lopultakin löytänyt kustantajan suunnilleen 20 arkin laajuiselle teokselle, joka painetaan elokuussa ja josta olen saanut 200 guldenin tekijänpalkkion, joka on 1. elokuuta nostettavissa Leipzigissä. – Tämä lisäys kassaani antaa minulle tilaisuuden vaeltaa lyhyelle käynnille Sveitsiin katsomaan Alppeja ja tähyilemään niiltä alas Italian luvattuun, mutta minulta kiellettyyn maahan. Jos tietäisin, milloin tulet Wiesbadeniin, minua houkuttelisi matka Reiniä pitkin alas, vaikka olen jo matkallani tänne nähnyt sen ihanuudet. Dresdenin taideaarteet saattaisivat houkutella Sinua, niin että palaisit Frankfurtin, Kasselin, Dresdenin kautta. Viimeksi mainitulla paikkakunnalla ja Leipzigissä sekä Hallessa viivyn jonkin aikaa, ja voisit siinä tapauksessa saada osoitteeni Dresdenissä asuvalta tri Rugelta, ”Hallische Jahrbücherin” toimittajalta, tai tübingeniläisen kirjakauppias Fuë­sin Leipzigissä toimivalta jälleenmyyjältä, jonka nimeä en tiedä, mutta joka löytyy helposti Kirjakauppapörssin avulla. Tässä toivossa ainakin jätän kumpaankin paikkaan tiedon Sinusta.

Olen sydämestäni pahoillani kuullessani, että Adolf on jättänyt opintonsa sikseen. – Älä missään tapauksessa salli hänen jäädä kotiin ilman töitä, vaan toimita hänet, kun hän varmaankin omistautuu kauppatoimiin, jonnekin vieraaseen konttoriin, esim. Turkuun tai Tukholmaan, ansaitsemaan leipäänsä otsa hiessä. Kovat päivät ovat nimittäin todellakin se olennainen kokemus, joka häneltä puuttuu. Voinet varmaan pakottaa hänet hankkimaan Fockin johdolla hieman esitietoja kirjanpidosta ja saksankielisestä kirjeenvaihdosta.

Kiitän herra Fockia hänen minulle kirjoittamistaan hyväntahtoisista riveistä, joihin vastaisin erikseen, jollei minun pitäisi vielä tänään luovuttaa käsikirjoitustani kustantajalleni, ja sen takia lähetän hänelle vain ystävälliset terveiseni.

Hyvästi, Hyvä Veli! Lähettäköön kohtalo Sinulle arvostettavan ystävättären palkaksi siitä ystävyydestä, jota olet osoittanut minulle, ja antakoon suurten rahavirtojen solua kassaasi, jotta ne täyttäisivät ne tyhjät tilat, jotka ystäväsi ja Sinun rehti mielesi saavat sinne aikaan. Voi hyvin!

kiitollisena ja ystävyydessä uskollisena

Veli Snellman