Jens Adolf Jerichaulle

Tietoka dokumentista

Editoitu teksti

Suomi

Helsingissä 9.4.1856

 

Herra Professori J. A. Jerichau 

Kööpenhamina

 

Yritettyämme turhaan etsiä tilaisuutta saadaksemme Castrénin rintakuvan kuljetetuksi Göteborgin ja Tukholman kautta antaa rauhan tulo meille nyt mahdollisuuden odottaa, että saamme ottaa sen vastaan mahdollisimman pian.

Minulla on tästä syystä ollut ilo lähettää Riiassa toimivan Westberg & Co:n välityksellä herra professorille 350 riikintaalaria hopearahana tai vastaava rahamäärä Hampurin noteerauksen mukaan.

Pyydän kohteliaimmin, että herra professori asettaisi rintakuvan ja sen ohella Castrénin daguerrotypiamuotokuvan [valokuva] näytteille ateljeehensa tai jonnekin muualle ja lähettäisi ystävällisesti minulle arvostelut, mikäli sellaisia sanomalehtiin ilmaantuu.

Kun välittäjämme ilmoittautuu ottamaan rintakuvan vastaan, halunnee herra professori hyväntahtoisesti valvoa, että se pakataan siten, ettei se voi vahingoittua kuljetuksen aikana. Odotamme saavamme samassa yhteydessä takaisin myös lähettämämme öljyvärimuotokuvan. Kaikki ylimääräiset kustannukset maksetaan kiitollisin mielin, siitä huolehtii välittäjämme.

Otettuaan vastaan Westberg & Co:n kautta toimitetut rahat herra professori lähettänee minulle niistä kuittauksen.

Me kaikki täällä toivomme näkevämme ansioituneen maanmiehemme kasvonpiirteet jälleen tuossa rintakuvassa. Herra professorin nimi on varma takuu sen erinomaisen suuresta taiteellisesta arvosta. Olen varma siitä, että maanmieheni osoittavat herra professorille iloisen kiitollisuutensa asian arvon mukaisella tavalla, kun teos onnellisesti rantautuu maahamme.

Suurinta kunnioitusta edelleenkin vakuuttaen

Joh. Vilh. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: