Hanna Snellmanille

Tietoka dokumentista

Tietoa
20.6.1862
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 20.6.1862

 

Rakas lapsi! 

 

Koska Sinä niin kovasti haluat jäädä Tammisaareen juhannuksen yli, niin saat tehdä tahtosi mukaan. En minä kiellä Sinulta ilonpitoa. Pelkään vain sitä että totut mukavuuteen ja joutilaisuuteen – huonoin tapa mikä ihmiselle voi tulla, koska siitä juontuu niin paljon pahaa.

Mielestäni Sinä itse olisit voinut pyytää, että Täti olisi ystävällisesti opettanut Sinua vähän soittamaan. Olin suunnitellut, että ensi talvena soittaisit oikein ahkerasti. Mutta on paha jos siihen mennessä olet unohtanut sen vähänkin, minkä olet oppinut. Sinun opetuksestasi koituu aika lailla kuluja; Sinun pitäisi yrittää olla tarpeettomasti kasvattamatta niitä.

Mitenkähän sinä selviät niistä hatuista, kun se musta oli jo rikki. Etkö voisi saada Tammisaaresta uutta mustaa tai jotain muuta huonompaa hattua?

Pidä huolta jalkineistasi, ettet kulje risaisin kengin. Anna rasvata pohjia usein. Huolehdi muutenkin vaatteistasi, jotta ne olisivat aina kunnossa. Ei ole surkeampaa kuin että naisihmisellä, oli kyse retkestä tai joistakin kutsuista, on hirmuinen kiire laittaa itsensä kuntoon. Se joka on järjestelmällinen, on aina valmis.

Yritä olla huomaavainen ja kohtelias kaikille ihmisille, vanhoille ja nuorille, köyhille ja rikkaille. Ei ole yhtään rakastettavaa, että on ystävällinen vain silloin, kun se tuntuu kannattavan, tai kun mieleen juolahtaa. Todellinen rakastettavuus kumpuaa hyvästä sydämestä, joka unohtaa itsensä ja pyrkii ainoastaan tekemään elämän muille helpommaksi. Ja tällainen ei tee eroa ihmisten välillä.

Saat isoisältä noin kaksi ruplaa lisää, jotta voit ostaa, mitä tarvitset.

Älä unohda rukoilla Jumalaa. Muista että olet äiditön ja että isäsi elämä on Jumalan kädessä. Hän, Jumala taivaassa, suojelkoon ja varjelkoon sinua.

Isäsi

J. V. S:n

 

Tervehdi Isoisää ja Tätiä. Anna tässä olevat paperit Isoisälle.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: