Hanna Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 25.1.1861

 

Rakas lapsi! 

 

Tahdon, niin kiire kuin minulla onkin, ilahduttaa Sinua tiedolla, että täällä kotona kaikki on hyvin – kaikki terveinä.

Sinulle on suotu ilo olla tädin luona. Toivottavasti olet myös ajatellut sitä, miten onnekasta on kun on omaisia, joiden luona saa tuntea läheisyyttä ja hyväntahtoisuutta. Sinä Hanna-rukka olet kotona aika usein osoittanut, ettet osaa antaa arvoa sille, kun olet käyttäytynyt niin kovasti ja rakkaudettomasti veljiäsi kohtaan. Usko Pappaa: tulee sekin aika, jolloin te etäällä toisistanne joudutte katkerasti katumaan sitä, että ette kohdelleet toisianne kuten pitäisi, niin kauan kuin Luoja salli teidän asua yhteisessä kodissanne. Sinä olet vanhin, ja siksi sinun pitäisi näyttää muille hyvää esimerkkiä. Lisäksi kovaluontoisuus on tytössä vähemmän ymmärrettävää. Naisen korkein avu on hyvä sydän. Se loistaa hänen silmistään ja kasvoiltaan ja kaikista hänen toimistaan. Sellaiset naiset voittavat kaikkien ihmisten rakkauden, ja heidän elonsa maan päällä tuottaa siunausta. Ihminen voi itse hankkia itselleen sellaisen mielenlaadun, jos hän totuttautuu ajattelemaan vähemmän itseään, omaa iloaan ja omaa etuaan, ja sitä vastoin alituiseen pyrkii ilahduttamaan muita ja huolehtimaan heidän parhaastaan. Pappa on monasti ollut syvästi huolissaan, kun olen nähnyt, miten vähän Sinä olet pyrkinyt tähän; sillä samaan tapaan kuin sinä opit kohtelemaan lähimpiäsi ja kotia, veljiä, palvelijattaria ja muita, samaan tapaan sinä tulet kohtelemaan muita ihmisiä koko elämäsi ajan.

Ajattele tätä, rakas lapsi, ja päätä mielessäsi, että yrität vastaisuudessa voittaa kaikkien kotona olijoiden luottamuksen. Se onnistuu helposti, kunhan vain olet hyvä ja taipuisa kaikkia kohtaan, ja he huomaavat, että haluat tuottaa heille iloa ja palvella heitä vähäisten voimiesi mukaan. Rukoile iltarukouksissasi, että Jumala siunaisi tämän pyrkimyksesi. Et voi valmistaa Papalle sen suurempaa iloa, kuin että minä ennen kuin poistun tästä maailmasta saan nähdä, että sinä olet hyvä ihminen, joka ei koskaan aiheuta kellekään katkeria hetkiä, vaan päin vastoin huolehtii kaikista pienessä ja suuressa, palvelee, auttaa ja ilahduttaa kaikkia kanssaihmisiään, niin kuin suinkin voit.

Näkemiin, rakas lapsi! Paina hellän isäsi sanat sydämeesi.

Katsokin että pääsette tänne ennen helmikuun ensimmäistä, jotta ehdit kunnolla laittautua kouluun. Tervehdi tätiä ja sano, että kovasti odotan teidän tuloanne.

Paljon terveisiä meiltä kaikilta myös Isoisälle.

Hellä isäsi

J. V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: