Hanna Snellmanille

Editoitu teksti

Suomi

Helsinki 22.7.1857

 

Rakas Hanna lapsi!

 

Oli kilttiä, että Sinä kirjoitit niin pian ja voin ilahduttaa Sinua sillä kehulla, että kirjeesi oli oikein kauniisti kirjoitettu.

Minulla on ollut kovin ikävää Teidän jälkeenne, ja pikku Kalle kysyy usein Annaa ja Nannea ja Ninniä ja Ällea. Kalle-rukkaa vaivaavat taas hammaskivut, ja on oikein onnekasta että hän on meillä täällä kotona.

Olin pahoillani siitä, että unohdin muistuttaa teitä Mamman nimipäivästä, jotta olisitte juhlineet sitä rukoilemalla ja laulamalla. Pappa oli sekä aamu- että iltapäivällä haudalla, joka nyt on peittynyt ruohoon ja koristettu kukkasin. Pikku Malenan haudallakin on kaksi leukoijaa ja kaksi pientä Tuhatkaunoa.

Sinä lapsi kulta saat tästä lähin jättää juhlimatta nimipäiväsi, joka on meille nyt surupäivä. Sen sijaan saat viettää syntymäpäivääsi ja kutsua vähän vieraitakin.

Näyttäkää nyt, että olette kaikki kilttejä ja kuuliaisia ja tottelette Mariaa. Ajatelkaa sitä miten kurjaa olisi Papalle, joka kaipaa teitä, jos minä en saisikaan sitten kehua teitä, vaan kuulisin että olette käyttäytyneet huonosti. Muista vahtia Willeä, ettei hänelle satu mitään onnettomuutta; mutta yritä opastaa häntä hyvin sanoin, ja pyydä muitakin poikia nätisti kun tahdot suostutella heitä johonkin. En usko että kukaan heistä olisi niin uppiniskainen, ettei tee mitä Sinä kauniisti pyydät. Tervehdin sinua ja teitä kaikkia rakastavasti, ja muistutan teitä siitä suuresta surusta, joka Pappaa painaa, ja teidän velvollisuudestanne tuottaa minulle sen ainoan ilon, joka voi lieventää minun huoliani, olemalla hyviä ja kilttejä lapsia.

Pyydä Mariaa, jos joku teistä sairastuu, että kysyy Tante Björckmanilta, mitä pitää tehdä eikä anna teille lääkkeitä kysymättä. Sano Tantelle, että Ingmanin setä määrää, että teidän pitää vatsakipuun ottaa ensin ruokalusikallinen risiiniöljyä ja 4 tunnin kulutta aloittaa Bouchtenin punatautitipoilla 10–15 tippaa kerran tunnissa. Jos tulee verta pitää juoda munavettä – 6 munanvalkuaista vatkattuna tuopilliseen keitettyä ja jäähdytettyä vettä.

Te saatte pian mustia nauhoja. Ja lisäksi vähän rinkeleitä ja herneenpalkoja, kahden päivän muonaksi.

Täti lähettää terveisiä. Tervehdi Mariaa. Olkaa kiitolliset hänelle, joka on niin kiltti ja kiintynyt meihin kaikkiin. Luoja olkoon Teidän kanssanne!

Teidän hellä Isänne.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: