Fredrika Runebergille

Editoitu teksti

Suomi

H:ki 11.2.1874

 

Hyvä ystävä. 

 

Yllätyin ilahtuneesti 8:nnen päivän kirjeestä, siitä sydämelliset kiitokset. Erityisen ilahduttavaa oli tieto, että Runeberg kesti niin hyvin viidennen päivän hälinän.

Fredriquen oma tyytyväisyys voi ja sen tulee myös olla täysin häiriintymätön.

Kuulustelin poikaani vastaanoton suhteen. Hän sanoo että professorskan ”rakastettava ja ystävällinen” esiintyminen kohtasi useaan otteeseen kaikkien iloisen arvostuksen. Pohjalaisen osakunnan edustajat eivät odottaneet mitään esitystä, joten se tuli heille lahjaksi. Mutta olin sälyttänyt pojalleni työn pyytää erillistä esittelyä professorskalle. Edellytin että hänellä olisi sisua tuoda julki, että hän, häpeä tunnustaa, on nimeltään Johan Ludvig ja on kummipoika. Mutta tähän vastaleivottu maisteri ei kyennyt. Hän on iloinen ja kiitollinen, kun sai nähdä kuuluisan kummitätinsä ja kuulla hänen ystävälliset sanansa.

Tyytymättömyys syntyi ja ilmaistiin, tyhmää kylläkin mutta tuohon ikään tavanomaisesti, toista vastaleivottua, rakasta poikaa Fredrikiä kohtaan.

Pohjalla oli varmaan vanha kauna hänen ja pohjalaisosakuntalaisten välillä. Harkitsematonta kylläkin, hän esitti heille Runebergin lausuman – tietysti näin meidän kesken.

Minäkin olisin pitänyt heidän erityistehtäväänsä sopimattomana, jos pojilla olisi tapana kysyä neuvoa isiltään. Runebergin ei tarvitse vaivautua edes kieltäytymään henkilökohtaisista kunnianosoituksista. Kun tämä nyt kävi onneksi näin, yhdessä nipussa, ei mitään vahinkoa tapahtunut. Pojat tehkööt sovinnon niin hyvin kuin pystyvät.

Hanna kiittää nöyrimmästi muistamisesta. Minulla on nykyisin iloa 1 ½ tytöstä, puolikas on nimittäin mitä kiltein Ellen Nervander. Hän viihtyy täällä usein ja viihdyttää meitä kaikkia – on minulle hyvin rakas vanhojen muistojen tähden. Hänelle on aina vuode valmiina Hannan vuoteen vieressä ja hän voi niin muodoin asua täällä, niin kauan kuin tahtoo meitä ilahduttaa.

Tulinpa valitettavasti kirjoittaneeksi pitkään. En piinaa enää vaikealukuisella tyylilläni. Niinpä vain ystävälliset terveiset Teille kummallekin.

J.V. S:n

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: