Elias Lönnrotille

Tietoka dokumentista

Tietoa
14.2.1847
Dokumenttityyppi: 
Primäärilähteet

Editoitu teksti

Suomi

Kuopio 14.2.1847

 

Parahin Veli Elias. 

 

Sydämellinen kiitos ystävällisestä valmiudestasi lainata nimesi uuden lehden käyttöön. Samoin hyvästä lupauksestasi avustaa sitä kirjoituksillasi. Lähetä nyt kiireimmän kaupalla ensimmäinen artikkeli lehden esittäytymistä varten.

En muista, selvitinkö viimeksi syitä, joiden takia minun on ryhdyttävä levittelemään toisen nimissä lehtimiehen viisauttani. Ensiksi: Olen sitä mieltä, että maan lehdistö saattaa menettää jotakin, ennen muuta reipasta rohkeutta, jos minä lopetan toimintani. Olen sen takia halukas katsastamaan kuukausittain maan lehdistön tarjonnan, mikä johtaa minut niiden kysymysten jäljille, jotka muussa lehdistössä on käsitelty tai ”olisi pitänyt” käsitellä. Samoin muistuttaisin siitä, ettei suuremmille kansanjoukoille suunnatun kirjallisuuden julkaiseminen voi olla turhaa työtä. Toiseksi: Omissa nimissäni tehdyn anomuksen hylkääminen (sangen mahdollista) olisi ollut kirjoituskielto loppuiäksi eli kutakuinkin maastakarkotus. Enkä kuitenkaan haluaisi asioiden menevän niin pitkälle. Kolmanneksi: Jotta selviytyisin taloudellisesti – miksi sen kieltäisin – tarvitsen jonkinmoisia kynällä hankittavia ansiotuloja. Kaiketi niitä olisi voinut hankkia muullakin tavalla, mutta syy nro 1 on mielestäni tärkein lehteen panostamisen peruste.

Olen nyt tilausilmoituksessa ilmoittanut meidät molemmat toimittajiksi mainitsematta mitään lehden julkaisijasta. Varustamme jokaisen kirjoituksen nimimerkillä. Ja siten yleisö havaitsee helposti, että olet lainannut nimesi tukeaksesi etenkin minun toimintaani sekä yleensä lehdistöä ja sananvapautta. Toivon, ettet pahastu siitä, että näin eräällä tavalla äänestät avoimesti niiden puolesta, millä varmasti on myönteiset vaikutuksensa. Et tule tällä tavoin osalliseksi mahdollisiin harkitsemattomuuksiini. Esität ainoastaan vastalauseesi sille kummitusten pelolle, jonka vallassa viranomaiset kohtelevat lehdistöä. Jos jopa tämäkin lehti kokisi Saiman kohtalon, isku ei tietenkään kohdistu Sinuun.

Yllätyin hieman minulle lähettämästäsi valtakirjasta. En ehdottanut sellaisia ehtoja enkä voi hyväksyä niitä. Tappiota hanke ei voi kovin helposti tuottaa; kuitenkin olisi joka tapauksessa järjetöntä, että Sinä kärsisit mitään menetyksiä. Kirjoituspalkkion maksaminen regula di trin [kolmen säännön] mukaan on itsestään selvää. Ylipainokset voidaan tehdä, jos niin haluat. Niiden hinta on vajaat 2 hopearuplaa painoarkilta. Lähetä siis minulle uusi valtakirja, jonka mukaan saan Sinun puolestasi hoitaa lehden toimittamisen ja talouden. Samoin valtakirja, jolla saan ottaa täkäläisestä postikonttorista vastaan lehden julkaisijalle tai toimitukselle osoitetut kirjeet. Jälkimmäistä ei tarvitse kirjoittaa viralliselle paperille, luullakseni ei ensiksi mainittuakaan.

Appeni ja pikku eukkoni lähettävät terveisiä. Odotamme iloisina Sinua tänne pian. Järjestä nyt asiat siten, että voit viipyä pari viikkoa. Saat työskennellä toisessa kamarissani minkään häiritsemättä.

Voi hyvin!

Ystäväsi ja veljesi

Snellman.

 

PS Saatan tehdä ensi kesänä matkan ulkomaille. Säästä sen takia pitemmät artikkelisi kesä-heinäkuulle jne. Haluaisitko asua jonkin aikaa täällä minun huoneissani? Varastossa on ruokaa. Talossa on keittäjä – ja toisinaan pikku eukkoni. Frans [Lönnrot] voi hyvin ja suoriutuu loistavasti.

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: