Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Uusikaarlepyy 21.7.1834

 

Rakas poikani 

 

Viime kirjeesi ja sen mukana olleen 50 ruplan maksuosoituksen sain aikanaan, mutta noudin rahat ystävältämme Strombergilta vasta juhannusviikolla, jolloin monet kiireet estivät minua lähettämästä kiitoksiani postitse.

Kaikki kruunun saatavien rästit lykättiin syksyllä perittäviksi, ja minulla ovat ruplat valmiina.

Olen nyt kaupungissa saadakseni käräjäpöytäkirjani ja muuta tarpeellista ja kirjoitan tämän Strombergin luona kiireen vilkkaa, sillä minun on palattava kotiin tänä iltana.

Äiti sai eilen myöhään kirjeen Annulta ja on varmasti suruissaan siitä, ettei hän voi ilahduttaa tätä kirjeellä tällä kertaa, sillä lähdin jo klo 5 aamulla.

Olen iloinen siitä, että saatte edes lyhyen kesän ajan hengittää raitista ilmaa luonnon helmassa. Nautin siitä samoin kuin te, vaikkakin orjan lailla raataen, en pelkästään siksi, että pitäisin siitä, vaan pikemminkin vanhan piintyneen tavan voimasta, omaksuttuani sen laivurina kasvotusten Jumalan kanssa. Kaksi kertaa olen käynyt ongella ja saanut muutamia ahvenia, siinä ovat olleet minun huvitukseni. Nyt olisi taas tarjolla matka Englantiin, mutta en pysty irtautumaan, vaan valitsen mieluummin Jumalan varustajakseni, korjaan sadon ja kylvän kerrankin itse rukiin.

Terveyteni tuntuu pikemminkin vahvistuvan kuin kärsivän rankasta uurastuksesta, mutta herkkätunteiset kuolevat suorastaan liian varhain Härmässä; jos kuitenkin saisin osallistua teidän yhdessäoloihinne muutaman päivän ajan, se olisi minulle kylpyläkuuri. Esitä kunnioittavat tervehdyksemme jalosukuiselle väelle ympärillänne ja muille tutuille ystäville, mutta ota Annun kanssa vastaan meidän sydämelliset terveisemme. Varsin merkillistä on, ettei August kirjoittanut Viipurista. Hänestä on nyt varmastikin tullut uuttera merimies. Stromberg ja Neumann lähettävät terveisiä. Voi hyvin ja kirjoita pian, toivoo uskollinen isäsi

C. H. Snellman.

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: