Christian Henrik Snellmanilta

Editoitu teksti

Suomi

Palossa 17.5.1834

 

Rakas poikani! 

 

Haluan nyt kertoa Sinulle muutamalla sanalla, että olen kotona kotitöihin juuttuneena, niin että millekään tänä vuonna tarjolla olleelle varhaiselle matkalle ei ollut mahdollista lähteä, ennen kuin kaikki saadaan suljetuksi, kylvetyksi, tervahauta poltetuksi, tiilet tehdyksi kellaria varten ym., vaikka on tullut tarjouksia Kokkolastakin, jossa olin viikko sitten hankkimassa ohransiementä, Himalaja-lajiketta.

Olen saanut huhtikuun 21. päivän kirjeesi ja toivon, että kaunis vuodenaika vahvistaa terveyttäsi. Minun vointini on tavallinen – teen työtä ja raadan melkeinpä liian ankarasti samoin kuin kiusaannun surkeasta palvelusväestä. Järjellisyys on varmasti vähenemässä koko Euroopassa, ainakin niin minä vakaasti uskon.

Sää on täälläkin varsin kaunis, vaikkakin vaihtelevainen, ja kylvötöissä ollaan hyvin toiveikkaasti.

En haluaisi joutua pakon edessä luovuttamaan tervaani kauppiaille elikkä luunmurskaamoille, ja kruununvouti vaatii ankarasti maksusaataviaan etenkin tilallisilta, jos Sinulta liikenisi juhannukseen mennessä 55 tai 50 ruplaa pankkivekselinä, pääsisin pälkähästä. Kenelläkään ei nyt ole rahaa, etenkään venäläistä, ei maan rikkaillakaan. Lähettämisen pitäisi tapahtua paluupostissa.

Äitiä vaivaa päänsärky melko usein, muuten herrasväkemme Härmässä voivat hyvin, ja Strombergin neidit käyvät kaupungissa tanssimassa veljensä kutsusta, tämä kun tanssiaisia järjestää.

Olen kuullut, että kesästä tulee Annulle ikävämpi, jollei muuteta maalle: sano hänelle lämpimät terveiset meiltä ja ystäviltä: ja kerro meille, missä sinä lomailet tänä kesänä.

Isällisin terveisin ja rakastavasti

C. H. Snellman

 

 

Vertailu

Alkukieli
Alkukielinen pdf: